Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik heb vorige week in de gevangenis gezeten. Niet omdat ik de wet overtreden had. Maar omdat het geluk mij vergat toe te lachen. Als ik 7 had gegooid, waren 3 Rotterdamse straten in mijn bezit geweest. In plaats van op Hofplein kwam ik op de ‘politieagent’ terecht. De spelregels van Monopoly zijn onverbiddelijk: ik moest direct naar de gevangenis toe. Bij Monopoly is kopen en boetes betalen gebaseerd op een duidelijke spelregel: boter bij de vis. Deze spelregel geldt ook in het MKB bij zakelijke transacties. Alleen lappen sommige bedrijven en ondernemers deze spelregel aan hun laars. Terwijl het procedé heel eenvoudig is: kun je facturen niet betalen, sla dan een beurt over.
Grote opdrachtgevers
Als ZZP’er of MKB’er spring je ongetwijfeld een gat in de lucht als je voor een groot bedrijf of een multinational aan de slag kunt. Vaak betreft het een grote uitdaging waar je graag de schouders onder zet. Stel dat je als ZZP’er een betalingstermijn van 14 dagen in je algemene voorwaarden hebt staan. Volgens de wet moet een opdrachtgever – dus ook een grote klant – zich houden aan deze termijn. De praktijk is weerbarstiger. Je moet of veel langer op je geld wachten of je krijgt te horen: als je onze betalingstermijnen niet accepteert, nemen we toch gewoon iemand anders in de arm.’
Liquiditeitsproblemen
Monopoly win je alleen met strategisch inzicht en een dosis geluk. Voor succesvol ondernemen geldt hetzelfde. Tot enkele jaren geleden was die dosis geluk onder andere de bereidheid van bedrijven om op tijd te betalen. Als je als ZZP’er of MKB’er moet wachten op je centen, kun je liquiditeitsproblemen krijgen. De Belastingdienst eist namelijk dat je op tijd je omzetbelasting betaalt. Zo kan het zomaar gebeuren dat je duizenden euro’s aan rekeningen hebt openstaan en dat je BTW uit eigen zak moet voorschieten. Gelukkig beschermt de huidige wetgeving ZZP’ers en MKB’ers tegen deze praktijken van (grote) bedrijven.
Wettelijke verplichting
Deze regeling laat aan onduidelijkheid niets te wensen over: bedrijven zijn verplicht om binnen een termijn van 30 dagen te betalen. Maximaal 60 dagen is alleen toegestaan als beide bedrijven daarmee akkoord gaan. Afwijken van deze termijn is bijna niet mogelijk. Als een mede-ondernemer de factuur te laat of niet betaalt, mag je een standaardvergoeding voor incassokosten vragen. Zonder dat je eerst een aanmaning stuurt. Voor rekeningen lager dan € 267,- geldt een minimum van € 40,-.
Zelfreflectie
De wettelijke verplichting om binnen 30 dagen te betalen haalt de geluksfactor voor een deel uit het ondernemen. (Grote) bedrijven moeten eens wat vaker in de spiegel kijken als ze ZZP’ers of freelancers inschakelen. Kun je niet betalen binnen de gestelde termijn van 30 dagen betalen, dan geldt de Monopoly-regel ook voor jou: sla een beurt over.
Afspraak maken?
Meer weten over betalingstermijnen? Of heb je regelmatig te maken met opdrachtgevers die zich niet aan de wettelijk verplichte betalingstermijnen houden? Incassoplein geeft je graag tekst en uitleg over deze wettelijke regeling en de consequenties voor je debiteurenbeheer. En natuurlijk helpen we je graag om opdrachtgevers aan te spreken op hun betalingsmoraal, uitstaande vorderingen te innen of een betalingsregeling af te spreken. Interesse? Bel of mail om een afspraak te maken.