Als klein jongetje geloofde ik dat er spoken onder mijn bed zaten. Vandaag de dag niet meer. Spoken bestaan niet, spookfacturen wel. Annemarie – een klant van mij – weet daar alles van. Ze kreeg het Spaans benauwd, toen ze ontdekte dat ze per ongeluk een spookfactuur had overgemaakt. Het was haar niet opgevallen dat deze ‘factuur’ niet echt afkomstig was van haar telefoonprovider. Pas op voor spookfacturen en valse betaalverzoeken. Voordat je het weet, ben je zelf ook slachtoffer. De afzender van een spookfactuur pleegt fraude en is dus strafbaar. Graag geef ik je een aantal tips om te voorkomen dat je de dupe wordt.
Als 2 druppels water
Spookfacturen lijken soms als 2 druppels water op een echte factuur. Als je niet op je hoede bent bent, trap je in de val die criminelen zorgvuldig voor je uitzetten. Vaak gebruiken ze het logo van een bekend bedrijf of ze bedenken een naam die sterk overeenkomt met een bekende organisatie. In veel gevallen krijg je de vraag om je gegevens te controleren en te bevestigen. Of de afzender wijst je op een overeenkomst uit het verleden die je nooit hebt afgesloten. Annemarie ontving een telefoonrekening van ruim 300 euro. Normaal gesproken betaalt ze een vast bedrag van 25 euro per maand. Voor dit bedrag kan ze binnen Nederland bellen, sms’en en internetten zonder restricties. Als voorbereiding op haar reis naar Canada deze zomer had ze volop via Facetime gebeld met haar familie in Canada. Annemarie dacht dat die 300 euro voor het overschrijden van haar datalimiet van 25 gigabyte was. 3 dagen later ontving ze de echte factuur: 57 euro.
Aanbieding, géén factuur
De rekening die Annemarie ontving, was een verkapte offerte. Dat staat in de kleine lettertjes. De kans is klein dat je blik daar op valt, omdat er heel duidelijk – in een vetgedrukt lettertype – factuur boven de rekening staat. Onderaan de factuur is duidelijk te lezen: ‘Let op. Dit is een aanbieding en géén factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging. Annemarie had de factuur niet gecheckt. Heb je zelf al ooit een spookfactuur in je mailbox gehad. De kans is groot dat criminelen ook jou zo proberen te verleiden om snel geld over te maken. Ik weet dat er facturen circuleren die afkomstig zijn van de ‘Belastingdienst’, bedrijvengidsen, banken, providers, hostingbedrijven en incassobureaus.
Strekking nepfacturen
Ook in mijn mailbox spookt het regelmatig. Zelf ben ik er gelukkig nog nooit ingetuind. Natuurlijk is het niet mijn taak om als ‘ghostbuster’ te jagen op criminele organisaties die spookfacturen versturen. Als credit manager valt het me op dat er ook veel spookfacturen afkomstig zijn van zogenaamde incassobureaus. De strekking van deze nepfacturen is duidelijk: je moet snel de hoofdsom betalen, anders zijn bijkomende incasso- of dossierkosten voor jouw rekening. Nou weet ik uit ervaring dat incassobureaus ook per mail herinneringen en aanmaningen versturen. Zo’n factuur valt echter nooit koud op je dak. Meestal is er al telefonisch contact geweest of ben je prima op de hoogte van een openstaande rekening.
Pas op voor spookfacturen: 7 tips ter bescherming
Zoals beloofd heb ik een aantal tips voor je in petto. Gebruik deze 7 tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van spookfacturen.
- Zorg als ZZP’er of MKB’er dat je je debiteuren van haver tot gort kent
- Vraag altijd om een opdrachtbevestiging na een uitgebrachte offerte die goedgekeurd is
- Controleer binnengekomen facturen altijd op juistheid en echtheid
- Neem bij twijfel direct contact op met de afzender
- Doe aangifte bij de politie als je een spookfactuur ontvangen hebt
- Meld de spookfactuur bij Steunpunt Acquisitiefraude via www.fraudemeldpunt.nl
- Neem een advocaat in de arm als je een spookfactuur betaald hebt
Meer informatie of afspraak maken?
Bij een beperkt aantal leveranciers en/of klanten is de kans groot dat je iedereen persoonlijk kent. Wordt de orderportefeuille groter, dan ontbreekt die kennis vaak. Hoe dan ook, zorg dat je betaal- en leveringsvoorwaarden van A tot Z kloppen. En controleer altijd de voorwaarden van klanten en leveranciers op rechtsgeldigheid. Kun je hierbij hulp gebruiken? Bel of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.