Jij de boterham, ik het belegDe kantjes ervan aflopen. Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan ZZP’ers die zich niet 100% inzetten. Zeker als ze voor hun dienstverlening een vorstelijke vergoeding vragen. Vorige week kaartte een bevriende relatie dit gevoelige onderwerp aan tijdens een netwerkborrel. Ik was met stomheid geslagen dat hij het opnam voor het gedrag dat ik zelf zo verafschuw.

‘Jij hebt gemakkelijk praten, Maarten’, zei hij nippend aan een glas rode wijn. ‘Jouw declarabele uren zijn gemiddeld veel hoger, omdat je weinig tijd in je administratie hoeft te steken. Als je geen geboren boekhouder bent, dan kost het veel meer kruim. Ondernemers steken die tijd liever in hun core business. Daar verdienen ze immers hun boterham mee.’

Gebrek aan tijd
Even twijfelde ik aan mijn eigen waarheid. Mijn relatie had ongelijk. Sommige bedrijfsactiviteiten besteed ik bewust uit, omdat ik daarvoor de kennis of vaardigheid mis om ze zelf ter hand te nemen. ‘Een ondernemer schakelt een tekstschrijver in, omdat hij zelf niet kan schrijven’, gaf ik een voorzet. ‘Zo kan ik me voorstellen dat een ondernemer debiteurenbeheer uitbesteedt, omdat hij te weinig tijd heeft om facturen te versturen. Of omdat hij het lastig vindt om debiteuren op hun betalingsgedrag aan te spreken.’

Tijd = geld
Mijn zakenrelatie keek me een moment meewarig aan. Toen viel ook bij hem het kwartje. ‘Dus jij gaat spaarzaam met je kostbare tijd om’, vroeg hij mij? Ik knikte instemmend. ‘Ik steek mijn tijd bij voorkeur in activiteiten waar ik geld mee verdien. Voor alle andere activiteiten schakel ik professionals in. Zij besparen tijd voor mij. En dat levert geld op. Want in de tijd die ik overhoud, kan ik geld verdienen met incasso, debiteurenbeheer en kredietinformatie.’

Betere cashflow
De zakenrelatie was niet voor één gat te vangen. ‘Ik snap dat je geld verdient met incasso,
Maarten’, zei hij. ‘Maar geef me eens 1 goede reden waarom ik voor debiteurenbeheer ook bij jou aan moet kloppen?’ Ik keek hem lachend aan. Zo’n voorzet op maat krijg je niet vaak bij een netwerkbijeenkomst. ‘Ik bespaar je tijd en ik zorg voor meer geld in het laatje’, zei ik lachend. ‘Of met andere woorden: jij verdient zelf je boterham. Ik zorg met debiteurenbeheer voor het beleg.’

5 argumenten om debiteurenbeheer uit te besteden
De moraal van bovenstaand verhaal is duidelijk. Mijn zakenrelatie vroeg 1 argument om debiteurenbeheer uit te besteden. Ik kan er moeiteloos 5 noemen. Die wil ik je uiteraard niet onthouden.

• Minder administratieve rompslomp
• Meer tijd voor je core business
• Snelle betalingen verbeteren je cashflow
• Op maat gesneden aanmaningstrajecten
• Je geld ontvangen en je klanten behouden


Jij verdient zelf je boterham, debiteurenbeheer zorgt voor het beleg
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.