Betaal op tijdLaat ik maar met de deur in huis vallen: ik heb vorige week in de gevangenis gezeten. Niet omdat ik de wet overtreden had. Maar omdat het geluk mij vergat toe te lachen. Als ik 7 had gegooid, waren 3 Rotterdamse straten in mijn bezit geweest. In plaats van op Hofplein kwam ik op de ‘politieagent’ terecht. De spelregels van Monopoly zijn onverbiddelijk: ik moest direct naar de gevangenis toe. In de cel kwam ik tot een opvallende conclusie. Bij Monopoly is kopen en boetes betalen gebaseerd op een duidelijke spelregel: boter bij de vis. Deze spelregel geldt ook in het MKB bij zakelijke transacties. Alleen lappen sommige bedrijven en ondernemers deze spelregel aan hun laars. 

Liquiditeitsproblemen

Monopoly win je alleen met strategisch inzicht en een dosis geluk.  Voor succesvol ondernemen geldt hetzelfde. Tot voor kort was die dosis geluk onder andere de bereidheid van bedrijven om op tijd te betalen.  Als je als ZZP’er of MKB’er moet wachten op je centen, kun je liquiditeitsproblemen krijgen. De Belastingdienst eist namelijk dat je op tijd je omzetbelasting betaalt. Zo kan het zomaar gebeuren  dat je duizenden euro’s aan rekeningen hebt openstaan en dat je BTW uit eigen zak moet voorschieten. Gelukkig zijn er sinds 1 maart 2013 nieuwe wettelijke betalingstermijnen die ZZP’ers en MKB’ers tegen deze praktijken van (grote) bedrijven beschermt.

Wettelijke verplichting

De nieuwe regeling laat aan onduidelijkheid niets te wensen over: bedrijven zijn verplicht om binnen een termijn van 30 dagen te betalen. Maximaal 60 dagen is alleen toegestaan alls beide bedrijven daarmee akkoord gaan.  Afwijken van deze termijn is bijna niet mogelijk. Als een mede ondernemer de factuur te laat of niet betaalt, mag je een standaardvergoeding voor incassokosten vragen. Zonder dat je eerst een aanmaning stuurt. Voor rekeningen lager dan € 267,- geldt een minimum van € 40,-.  Meer weten? Incassoplein geeft je graag tekst en uitleg over de nieuwe wettelijke regeling en de consequenties voor je debiteurenbeheer.

Zelfreflectie

De wettelijke verplichting om binnen 30 dagen te betalen haalt de geluksfactor voor een deel  uit het ondernemen. (Grote) bedrijven moeten eens wat vaker in de spiegel kijken als ze ZZP’ers of freelancers inschakelen. Kunnen ze niet binnen de gestelde termijn van 30 dagen betalen, dan geldt de Monopoly-regel ook voor hen: sla een beurt over.      


Als je niet kunt betalen, sla een beurt over
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.