In de zomermaanden teisteren storm en regen steeds vaker de ochtend- en avondspits op de Nederlandse wegen. Het gevolg: een verkeersinfarct waar je U tegen zegt. Duizenden automobilisten rijden stapvoets van of naar hun werk. Zelf sta ik regelmatig meer dan een half uur stil op de A58 tussen Oirschot en Moergestel. Lange files kosten onnodig veel tijd en geld. Files komen niet alleen op de snelweg of openbare weg voor. Ook in je betalingsverkeer krijg je te maken met files of openstaande facturen die zich opstapelen. Wil je zo’n file voorkomen of oplossen? Tref dan de juiste maatregelen en verlaag je DSO-ratio.  

Verlaag je DSO-ratio, verhoog liquiditeit

Als ondernemer wil je graag dat je klanten zich aan de gemaakte betalingsafspraken houden. Sommige klanten betalen razendsnel, andere klanten rekenen stapvoets af.  Een enkeling overschrijdt de termijn ruimschoots. Hoe kun je nu meten hoe snel klanten of debiteuren hun rekening betalen? De DSO-ratio is binnen debiteurenbeheer het meest gebruikte meetinstrument hiervoor. De afkorting DSO staat voor ‘days sales outstanding’. De DSO-ratio geeft de gemiddelde termijn aan waarbinnen je klanten hun factuur betalen. Een hoge DSO-ratio heeft grote invloed op de cashflow of liquiditeit van je bedrijf. Het is dus verstandig om het aantal ‘debiteurendagen’ nauwlettend in de gaten te houden.

Houd je DSO-ratio laag

Nemen je debiteuren een loopje met gemaakte betalingsafspraken, dan loop je als ondernemer een risico. Als de inkomstenstroom stokt, dan komt de liquiditeit onder druk te staan. Verlaag je DSO-ratio, dat is belangrijk als je ‘file’ met openstaande facturen groter wordt. Een lagere DSO-ratio biedt perspectief voor je eigen bestedingspatroon. Als je het debiteurensaldo verlaagt, kun je zelf leveranciers eerder of betalen. Je hebt geen vreemd vermogen van een bank of geldverstrekker nodig. En je hebt geld achter de hand om te investeren in de groei van je bedrijf.

Goede score en oorzaken hoog DSO-ratio

Ongetwijfeld vraag je je nu af: wat is een goed DSO-ratio? Jouw betalingstermijn bepaalt wat een goede score is. Hanteer je een betalingstermijn van 30 dagen, dan is een score van 30 prima. Valt dit gemiddelde tussen facturatie en betaling lager uit, dan scoort u prima. Ligt het gemiddelde ver boven de 30, dan is het verstandig om het betalingsgedrag van uw   debiteuren of uw debiteurenadministratie tegen het licht te houden. Wanbetalers en een rommelige administratie zijn vaak de boosdoeners van een veel te hoge DSO-ratio.

Verbeter je DSO-ratio

Er leiden meerdere wegen naar Rome om je DSO-ratio te verbeteren. Zo is het bij nieuwe klanten of grote transacties verstandig om een kredietrapport op te vragen. Als je vooraf onraad ruikt, snijd je je achteraf ook niet in de vingers. Daarnaast werpt het ook vruchten af als je je factureringsproces en/of debiteurenbeheer professionaliseert en uitbesteedt. Incassoplein creditmanagers helpt je graag verder om een file aan openstaande facturen te voorkomen. Bel (040) 241 10 36 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.

Verlaag je DSO-ratio én voorkom file in je betalingsverkeer
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.