tips voor algemene voorwaarden

In de ogen van onze Zuiderburen ben ik als ‘Ollander’ een echte kaaskop. Waarom wij Hollanders deze geuzennaam dragen, is me een raadsel. Nederland mag dan een echt kaasland zijn. Zelf zet ik mijn tanden liever in een Belgisch trappistenkaasje. Onlangs besloot ik na een wandeling een hapje te eten in een Belgisch etablissement. Als dessert koos ik voor een kaasplankje. Ik vroeg de ober of ik er een bakje grove mosterd bijkreeg. Hij keek me aan alsof hij water zag branden en zei resoluut: ‘Echt iets voor een kaaskop om mosterd na de maaltijd te bestellen. Je kunt hier eten volgens onze voorwaarden en anders niet.’ Ik was met stomheid geslagen.

Spraakverwarring over algemene voorwaarden

Wat hebben een kaasplankje en mosterd met algemene voorwaarden te maken, hoor ik je denken? Voordat ik antwoord geef op deze vraag, neem ik je nog even mee terug naar het gesprek met de Belgische ober. Was hier sprake van een onbewuste spraakverwarring? Of was ik het slachtoffer van een moedwillige communicatie-stoornis? Ik had prinsheerlijk gegeten en toch voelde ik me geen Koning Klant. Geloof me of niet: door het voorval moest ik denken aan de algemene voorwaarden die ondernemers hanteren.

Geen eenheidsworst

Het valt me op dat de menukaarten van veel restaurants erg op elkaar lijken. Het klinkt misschien vergezocht, maar dezelfde ‘kraak noch smaak’ tref ik ook bij veel algemene voorwaarden aan. Zonde, want met op maat geschreven algemene voorwaarden leg je toch het fundament van een zakelijke transactie. Hanteer jij als ondernemer de algemene voorwaarden van de branche waarin je werkzaam bent? Met andere woorden: serveer jij eenheidsworst of kruid jij het worstje naar eigen smaak?  

Gebruik algemene voorwaarden

De Belgische ober serveerde de mosterd alleen voor de maaltijd. Bij de Bourgondische croquetten met brood of bij het plateau met vleeswaren. Met deze service staat de ober haaks op de aanpak van sommige ondernemers. Zij serveren hun voorwaarden als mosterd ná de maaltijd. Bij een zakelijke transactie is dat niet gebruikelijk. Vaak zijn ze niet van toepassing. Waarom? De klant kent de voorwaarden niet. Of hij heeft ze niet van toepassing verklaard.

Tips voor algemene voorwaarden

Gebruik jij als ondernemer algemene voorwaarden? Serveer ze dan als mosterd vóór de maaltijd. Stuur ze standaard aan je nieuwe klant toe, voordat hij zijn eerste bestelling plaatst. Of stuur ze als bijlage met een offerte mee. Het is niet alleen belangrijk om de voorwaarden te overhandigen, voordat de overeenkomst tot stand komt. De voorwaarden moeten van toepassing zijn op de overeenkomst. Als je deze regels consequent toepast, smaakt vrijwel elke samenwerking naar meer.

Algemene voorwaarden beoordelen?

Het kan geen kwaad om je algemene voorwaarden tegen het licht te laten houden. Incassoplein helpt je graag om nieuwe voorwaarden op te stellen of bestaande voorwaarden te herzien. Interesse in samenwerken? Vul het contactformulier in of bel (040) 241 10 36 om een afspraak te maken.

Algemene voorwaarden: serveer jij mosterd vóór of ná de maaltijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.