Jaren geleden kreeg cabaretier Youp van het Hek de lachers op zijn hand met een opmerking over hondentrainer Martin Gaus. In zijn oudejaarsconference sprak hij over een ludieke autosticker: ‘Ik rem niet voor Martin Gaus’. De lachsalvo’s schoten door de schouwburg. En ik moet eerlijk bekennen: thuis voor de buis kreeg óók ik een grote glimlach rond mijn mond. Aan die grap van Youp van ’t Hek moest ik denken toen pas geleden een notoire wanbetaler mijn integriteit ter discussie stelde. Hij vond mij een echte parasiet en stelde: ‘Ik rem niet als ik een deurwaarder voor mijn auto krijg’.

Slecht betalende bullebak
Ook nu moest ik hardop lachen. Al was het maar om de onwetendheid van de gepikeerde wanbetaler. Deurwaarders en incassobureaus mag je niet over dezelfde kam scheren.
Terug naar de wanbetaler in kwestie. Soms is het prettig dat een telefoongesprek afstand schept. Ik moet er niet aan denken dat de slecht betalende bullebak dezelfde tekst in mijn gezicht zou uitspreken. De man bleef stug volhouden dat mijn opdrachtgever refereerde aan betalingsvoorwaarden, maar dat hij die nog nooit gezien had. ‘Ik heb met hem de afspraak gemaakt dat ik de factuur in 90 dagen zou betalen’, zei hij briesend. ‘Die extra incassokosten kan hij dus echt op z’n buik schrijven’.

Boter bij de vis
Twee minuten later was het gesprek ten einde. Op één punt moest ik de man gelijk geven.
De betalingsvoorwaarden van mijn klant verdienden niet de schoonheidsprijs. Natuurlijk is een betalingsafspraak ook een afspraak. Het incassomotto ‘boter bij de vis’ geldt alleen als gemaakte afspraken zwart op wit staan. Zonder betalingsvoorwaarden is het extra lastig om openstaande facturen te incasseren. In sommige gevallen wijst de rechter – tijdens juridische incassoprocedures – de gevorderde kostenvergoeding af. Uw ‘voorwaarden’ verliezen dan hun waarde. Of met andere woorden: als ‘papieren tijgers’ niet bijten, wie zet dan zijn tanden in jouw onbetaalde factuur.

Acceptatie tegenpartij
Wat is nu de moraal van dit verhaal? Zorg dat uw betalingsvoorwaarden juridisch juist opgesteld worden. En gebruik uw voorwaarden in de communicatie met opdrachtgevers.
Stuur ze mee met een contract of offerte. En laat klanten uw voorwaarden ondertekenen.
Uw voorwaarden worden pas geldig als de tegenpartij ze accepteert. Anders gelden de bepalingen uit het Burgerlijk wetboek. Martin Gaus heeft sindsdien zijn sporen verdiend in het trainen of opvoeden van honden. Incassoplein geeft u graag tekst en uitleg over uw betalingsvoorwaarden. Dat is belangrijk om debiteuren te laten gehoorzamen als facturen te lang openstaan.


Tandeloze tijgers kunnen zich niet vastbijten in uw betalingsvoorwaarden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.