Kakkerlakken zorgen voor contractbreuk in Gents hotel

Kakkerlakken zorgen voor contractbreuk in Gents hotelSoms is het heerlijk om uit te kijken naar een familie-uitje met z’n viertjes. Afgelopen weekend was het zo ver. Jammer genoeg kreeg het ‘uitkijken’ in de tweede stad van België een wrange bijbetekenis. Ons weekendje Gent bleek van korte duur te zijn, toen we bij aankomst een versnapering wilden gebruiken uit de minibar. Tot mijn schrik stonden daar geen verfrissende drankjes of honger stillende snacks in. Ik had meteen ‘gegeten en gedronken’ toen ik 5 kakkerlakken ontwaarde. Onze koffers waren nog niet eens uitgepakt. We besloten direct rechtsomkeer te maken. Natuurlijk beklaagde ik me bij de receptie. En in de auto vroeg ik me af: ‘Kan dit zo maar? Dit is je reinste contractbreuk.‘

Strop om de nek

Gentenaren worden in de Vlaamse volksmond stroppendragers of stroppen genoemd. Ik vond die geuzennaam wel van toepassing op ons korte avontuur. In plaats van een bezoekje aan kasteel Gravensteen, doolde ik eind van de middag gewoon over de Woenselse Markt in Eindhoven om op de weekmarkt inkopen te doen voor de rest van het weekend. Het geboekte gezinsuitje was een strop geworden. En de betaalde factuur voor 2 hotelovernachtingen voor 4 personen hing als een strop om mijn nek. Ik besloot om per mail contact op te nemen met de directie van het hotel, dat internationaal toch enige naam en faam heeft.

 Nalatigheid

De manager van het hotel schaamde zich verschrikkelijk voor de onhygiënische toestand van zijn hotelkamer. Hij snapte heel goed dat ik het bedrag voor de hotelovernachting terugeiste. In de gesloten overeenkomst was hij immers nalatig geweest voor zijn aandeel. Ik kon zijn gezicht niet zien, maar ik weet zeker dat hij het schaamrood op zijn kaken had staan. Hij verontschuldigde zich wel duizendmaal en bood mijn gezin als ‘tegemoetkoming’ voor de geleden schade een nieuw weekend in zijn hotel.

 Wel of geen contractbreuk?

In incassozaken krijg ik regelmatig te maken met contractbreuk of nalatigheid van één van de twee partijen. Soms krijg ik van een niet betalende debiteur te horen dat mijn opdrachtgever een wanprestatie heeft geleverd. Er is bijvoorbeeld veel te laat geleverd of het gekochte product voldoet niet aan de verwachtingen. Deze ‘smoes’ is juridisch moeilijk hard te maken. Als klant moet je immers de gelegenheid krijgen om de veroorzaakte schade te beoordelen en zo nodig te herstellen. Hiervoor geldt een redelijke termijn. Het is belangrijk om deze afspraak en de termijn dit zwart op wit te zetten in een brief. Als je vervolgens opnieuw in gebreke blijft, mag je pas derden inschakelen om de schade te verhelpen.

 Moraal

Wat is nu de moraal van dit verhaal dat begon met een onsmakelijke confrontatie met kakkerlakken in een minibar? Als je te goed van vertrouwen bent, loop je het risico dat je op een dag tegen ‘ongedierte’ aanloopt. Zonder een goede onderbouwing van je sommatie zijn die moeilijk te bestrijden. Ook voor een ervaren credit manager. Als je onderstaande 5 tips ter harte neemt, sta je in een incassotraject veel sterker:

  • Zorg dat je precies weet met wie je zaken doet. Met een kredietrapportage voorkom je op voorhand problemen achteraf.
  • Zet een duidelijke overeenkomst op papier, met vermelding van afspraken, prijzen en betalingstermijn. En laat die ondertekenen voordat je aan de slag gaat met een opdracht.
  • Maak een (digitaal) dossiermap aan waarin je alle telefoonnotities, e-mails en brieven bewaart.
  • Informeer bij je opdrachtgever – voordat je de factuur verstuurt – of de opdracht naar wens is uitgevoerd of dat het product aan de verwachtingen voldoet. Relatie- en debiteurenbeheer gaan zo hand in hand.
  • Neem direct contact op met je debiteur als de betalingstermijn van 14 of 30 dagen verstreken is. Het is een gemiste kans als je pas achter de onvrede van je debiteur komt, nadat de incasso uitbesteed is.

Jouw ervaring?

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaringen met onwelwillende debiteuren. Is je wel eens contractbreuk in de schoot geworpen? Of waren er andere redenen waarom een debiteur weigerde te betalen. Schroom niet om je casus met de lezers van dit blog te delen.


Bekijk al mijn blogs

Vorderingen innen, zonder honkbalknuppel of stalen neuzen

Vorige week kon ik een brede grijns niet onderdrukken. Tijdens een kennismakingsgesprek zei een potentiële opdrachtgever: ‘Je ziet er helemaal niet breed en sterk uit’.  Ik kon het niet nalaten om haar voorzet te verzilveren. ‘Dat klopt. En ik heb ook geen...

Wanbetalers kun je missen als kiespijn

Verhalen over koetjes en kalfjes kunnen me gestolen worden tijdens een netwerkbijeenkomst. Als ondernemers een betoog afsteken over wanbetalers en incasso, dan spits ik mijn oren. Zeker als ze hun betaalgedrag uit de doeken doen. Een sprekend voorbeeld van zo’n...

Kun je facturen niet betalen, sla een beurt over

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik heb vorige week in de gevangenis gezeten. Niet omdat ik de wet overtreden had. Maar omdat het geluk mij vergat toe te lachen. Als ik 7 had gegooid, waren 3 Rotterdamse straten in mijn bezit geweest. In plaats van op Hofplein...

Debiteurenbeheer uit handen geven, waarom zou je dat doen?

Als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn het ondernemers die de kantjes ervan aflopen. Zeker als ze voor hun dienstverlening een vorstelijke vergoeding vragen. In ruil daarvoor vraag ik honderd procent inzet en een tijdige betaling. Vorige week kaartte een bevriende...

Rechtsgeldige factuur: dé finishing touch van elke transactie

Pas geleden viel mijn blik op een opvallend bericht in de krant: ‘Liefdesbrief 40 jaar te laat bezorgd’. Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Echt een gevalletje van ‘mosterd na de maaltijd’. De verliefde man kreeg geen reactie op zijn brief, dus hij dacht: de...

Pas op voor spookfacturen

Als klein jongetje geloofde ik dat er spoken onder mijn bed zaten. Vandaag de dag niet meer. Spoken bestaan niet, spookfacturen wel. Annemarie - een klant van mij - weet daar alles van. Ze kreeg het Spaans benauwd, toen ze ontdekte dat ze per ongeluk een spookfactuur...

Betalingsvoorwaarden: papieren tijger of juridisch bewijsmiddel?

Als ik wanbetalers bel en informeer naar de reden om niet te betalen, zijn de reacties heel divers. Soms toont een debiteur alle begrip, maakt het geld zo snel mogelijk over of spreekt een betalingsregeling af. Soms werkt zo’n telefoontje ook als de spreekwoordelijke...

Debiteuren aanmanen: ken jij het klappen van de zweep?

Voor veel ondernemers is ‘debiteuren aanmanen’ geen favoriete bezigheid. Ze vinden het lastig om klanten aan te spreken op hun betalingsgedrag. Of ze zijn bang dat ze de goede relatie op het spel zetten. Liever schakelen ze mij in om een betalingsherinnering te sturen...

Verschil tussen betalingsherinnering en aanmaning

Ondernemers hebben een hekel aan klanten of debiteuren die niet of veel te laat betalen. Vooral de notoire wanbetalers zorgen voor ergernis en irritatie. Niet altijd is er sprake van opzet. Soms ziet een klant de factuur over het hoofd of beschikt hij over onvoldoende...

Handige, praktische tips voor debiteurenbeheer

aaVorige week liep ik een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen het lijf. Bij een tankstation aan de A2 kruisten onze wegen elkaar bij het koffie-apparaat. Terwijl we lurkten aan een plastic bekertje cappuccino bleek al snel dat Harry – laat ik mijn klasgenoot...