spaarvarkensboerMijn eerste spaarvarken. Met weemoed denk ik terug aan dit cadeautje van de bank. Regelmatig stopte ik er een stuiver of een dubbeltje in. Of kwartjes als ik op zaterdag een heitje voor een karweitje deed. Op verjaardagen en bij goede rapporten was ik een grootverdiener: mijn spaarvarken liet zich dan vetmesten met guldens en rijksdaalders. Trots beheerde ik – als een echte bank – mijn eigen spaarcenten. Ik kon wel janken toen het varken sneuvelde. Een bankemployee incasseerde het geld, om het op mijn spaarrekening te zetten.

Beklijvende elevator pitch
Als professional in credit management denk ik regelmatig terug aan mijn eerste, roze spaarvarken. In al zijn levensfasen is het symbool geworden voor de 3 disciplines die ik beoefen: kredietinformatie, debiteurenbeheer en incasso. Bij netwerkbijeenkomsten vermoei ik collega-ondernemers liever niet met uiteenzettingen over incasso waarvan er dertien in een dozijn passen. Ik kies voor de beklijvende elevator pitch met behulp van een voorwerp. Zo’n plakverhaaltje is leuk om naar te luisteren en laat zich gemakkelijk doorvertellen. Daarom stel ik me sinds kort voor als varkensboer. Of liever gezegd spaarvarkensboer.

Pas op bij magere speenvarkens
Als je als ondernemer zaken gaat doen met een (potentiële) klant, wil je natuurlijk weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Of met andere woorden: heeft die klant voldoende geld in zijn spaarvarken zitten? Een actuele creditscore geeft inzicht over de inhoud van het spaarvarken. Bij een mager speenvarken moet je op je tellen passen. De kans dat een factuur veel te laat of niet betaald wordt, is groot. Bij een vetgemest spaarvarken kun je met een veel geruster hart de handtekening onder een offerte zetten.

Rammelend spaarvarken
Ook bij debiteurenbeheer speelt het spaarvarken een prominente rol. Bij deze discipline gaat het vooral om je eigen spaarvarken. Na een verkocht product of een geleverde dienst heb je recht op je geld. Met dat geld moet je je eigen spaarvarken vullen als de betalingstermijn verstreken is. Wat onderneem je om dat voor elkaar te krijgen? Wees op je hoede: als je spaarvarken niet meer rammelt, kun je zelf in de problemen komen.

Spaarvarkentje wassen
Betalen klanten niet of veel te laat? Geen probleem. Incasso is een beproefde methode om het spaarvarken van debiteuren eens goed te wassen. Vaak is gewoon omschudden van het spaarvarken voldoende om je geld te krijgen. Soms zijn er hardere maatregelen nodig. Ik hamer erop dat deze methode extra kosten met zich meebrengt. En meestal een spaarvarken dat sneuvelt.

Heb je het gevoel dat de smoezen van debiteuren als een tang op een spaarvarken slaan?
Mail of bel (040) 241 10 36 dan voor een afspraak met de beste spaarvarkensboer van Eindhoven en omstreken.


‘Ik ben varkensboer of liever gezegd spaarvarkensboer’
Getagd op:            

Eén gedachte over “‘Ik ben varkensboer of liever gezegd spaarvarkensboer’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.