Durf jij debiteuren aan te sporen om op tijd te betalen?

debiteuren aansporen om te betalen‘Als ik Karel aanspreek op zijn gedrag, zet ik misschien onze vriendschap op het spel’. Ik neem een slok van mijn glas wijn en kijk mijn tafelgenote vragend aan. Ze oogt vermoeid en verdrietig. Voorzichtig informeer ik tussen het voor- en nagerecht naar haar gemoedstoestand. Het probleem: Karel had haar in het bijzijn van vrienden en familieleden geschoffeerd. Waarschijnlijk zonder dat hij zelf in de gaten had. Bij mij begon direct een lampje te branden. Waar had ik dit eerder gehoord? Oh ja, vanmiddag nog: een klant durfde een debiteur van hem niet op zijn vingers te tikken.

Rekening houden
Het is wat met ruzies en conflicten in vriendschappen en relaties. Sommige tv-programma’s ontlenen er hun bestaansrecht aan. Denk aan ‘Het spijt me’ of ‘Het familiediner’. Sommige mensen zwijgen liever dan dat ze hun mond opendoen. Een belediging doet pijn. ‘Kom open en eerlijk voor je gevoelens uit’, adviseerde ik mijn tafelgenote. ‘Een goede vriendschap is daar tegen bestand. Ik weet zeker dat Karel dat op prijs stelt. Zo kan hij in het vervolg rekening met je gevoelens houden.’

Betalingsafspraak is ook een afspraak
Zakelijke relaties en vriendschappen hebben een grote overeenkomst. Ik hoor regelmatig van klanten dat ze bang zijn om debiteuren aan te spreken op hun betalingsgedrag. Ze hebben liever dat ik bel of mail. De reden: tussen mij en hun klant bestaat geen ‘emotionele’ band. Mijn ervaring is anders. Debiteuren vinden het niet vervelend als je ze op afspraken wijst. Je hoeft je dus niet bezwaard te voelen. Jouw debiteuren vinden het ook prettig als hun klanten op tijd betalen. En reageren ze vervelend of afwijzend? Vraag je dan af of je voor deze klant nog wel wilt werken.

Stappenplan debiteurenbeheer
Mijn tafelgenote voelde zich opgelucht. ‘Ik ga Karel vanavond nog bellen’, zei ze daadkrachtig. En jij? Spoor jij debiteuren op vriendelijke wijze aan om te betalen? Lukt het niet op eigen houtje? Gebruik dan het stappenplan voor debiteurenbeheer van Incassoplein. Lukt het nog steeds niet?  Dan huren we de limousine van ‘het Familiediner’, organiseren we een etentje en praten we het ‘conflict’ samen uit.

Bekijk al mijn blogs

Praktische tips voor debiteurenbeheer

Vorige week liep ik een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen het lijf. Bij een tankstation aan de A2 kruisten onze wegen elkaar bij het koffie-apparaat. Terwijl we lurkten aan een plastic bekertje cappuccino bleek al snel dat Harry – laat ik mijn klasgenoot...

Wanbetalers voorkómen? Speel niet met vuur

Bij sommige ondernemers heb je het gevoel dat ze ‘gaan als de brandweer’.  Ze ogen succesvol, ze vertellen successtory’s en ze willen graag dat jij deelt in hun succes. De buitenkant zegt niet alles over de binnenkant. Dat weet ik. Soms is het verstandig om op je...

Stront aan de knikker? Laat notoire wanbetalers een poepje ruiken

Notoire wanbetalers vertonen asociaal gedrag. Bij mij in de wijk woont Kees, een man die fatsoensnormen aan zijn laars lap. Hij gooit lege bierblikjes in de struiken, maakt lawaai met zijn opgevoerde Tomos en hij laat zijn buldog uit in het speeltuintje aan het eind...

Stinkende incassozaak? Rechercheur Bijleveld lost het op!

Soms begint een incassozaak met een onverwachte ontmoeting. Vorige week liep ik tijdens een wandeling op Strijp-S Herman tegen het lijf: een oude bekende. ‘Maarten’, zei hij resoluut. ‘Je moet me helpen.’ Ik nodigde hem uit om samen een kop koffie te drinken. 5...

Een zakelijke betalingsafspraak moet je binnen 30 dagen nakomen

Regelmatig koop ik mijn groente en fruit op de Woenselse Markt in Eindhoven. Het is heerlijk om een uurtje te vertoeven op deze multiculturele markt en de unieke sfeer op te snuiven. Afgelopen zaterdag struinde ik weer met een boodschappentas tussen de kraampjes door....

Geef draaikonten en wanbetalers een schop onder hun kont

Blijven uw pogingen om een debiteur te laten betalen zonder resultaat? De kans bestaat dat u met een notoire wanbetaler te maken hebt.  Notoire wanbetalers treden graag op als gids tijdens de bekende route die loopt van het kastje naar de muur. Het is heel...

Incasso is geen circuskunstje. Of toch wel?

Mijn eerste bezoek aan het circus staat in mijn geheugen gegrift. Met blozende wangetjes genoot ik op de eerste rij van een onvergetelijke ervaring. Ik kwam ogen en oren te kort om alle circusacts goed te bekijken: de twee clowns en het circusaapje die iedereen aan...

Kredietrapport is zo verfrissend als een ijsje

Als de mussen van de hitte van het dak vallen, is mijn drang naar verfrissing niet te stuiten. De eigenaar van mijn favoriete Italiaanse ijssalon wrijft in zijn handjes als de koperen ploert met zijn zonnestralen de lichtstad teistert. Bij een fervent ijsliefhebber...