14-dagenbrief

‘Hij houdt van wel me, hij houdt niet van me, hij houdt wel van me…’. Deze zomer was ik getuige hoe twee tienermeisjes elkaar moed inspraken met een spelletje dat ik vroeger zelf ook gespeeld heb. Ze zaten op het gras tussen de madeliefjes. Elke keer opnieuw namen ze een bloemetje in de hand en plukten de blaadjes ervan af. Als ze bij het laatste bloemblaadje zeiden ‘Hij houdt wel van me’, was de liefde wederzijds. Glimlachend sloeg ik het tafereeltje gade. Ondertussen dwaalden mijn gedachten af naar betalingsherinneringen en incassokosten. Wel of geen beroepsdeformatie, ik moest spontaan denken aan de 14-dagenbrief.  

WIK

Misschien vraag je je af: wat hebben de blaadjes van een madeliefje, een oeroud spelletje, een 14-dagenbrief en incassokosten nu met elkaar te maken? Dat zal ik je uitleggen. De associatie met ‘Hij betaalt wel, hij betaalt niet’ is snel gemaakt. Bij een particuliere klant ben verplicht om een zogenoemde 14-dagenbrief of WIK-brief te sturen. Voor vorderingen op zakelijke klanten geldt deze verplichting niet. De Wet Incasso Kosten (WIK) bepaalt dat je minimaal één schriftelijke aanmaning moet verzenden aan consumenten die in gebreke blijven.

Onderdelen 14-dagenbrief

Een 14-dagenbrief of WIK-brief bevat de volgende onderdelen:

  • Geef consumenten 14 volledige dagen de tijd om zonder bijkomende kosten te betalen (De ‘14-dagen-termijn’ gaat in op de dag nadat de brief bezorgd is)
  • Kondig aan dat u een incassobureau in de arm neemt als een klant niet binnen deze termijn betaalt
  • Communiceer duidelijk de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten die een klant extra moet betalen als hij in gebreke blijft (voor deze bedragen heeft de Wet Incassokosten richtlijnen en maxima opgesteld)

Hoogte buitengerechtelijke incassokosten

De Wet Incasso Kosten (WIK) maakt een einde aan de onduidelijkheid over de hoogte van incassokosten.  Bij transacties met consumenten is het voldoende om een 14-dagenbrief te versturen. Als een debiteur na 2 weken niet betaalt, mag je de buitengerechtelijke incassokosten heffen. De Wet Incasso Kosten (WIK) hanteert een wettelijk minimum van €40,- voor incasso’s tot een bedrag van €267,-.  Valt de incasso hoger uit? Dan mag je een percentage over het meerbedrag in rekening brengen.  Hiervoor geldt de volgende staffel, met een maximum van €6.775,- aan incassokosten.

  • Over de volgende €2.500,- geldt een maximum van 15% aan incassokosten
  • Over de volgende €2.500,- geldt een maximum van 10% aan incassokosten
  • Over de volgende €5.000,- geldt een maximum van 5% worden aan incassokosten
  • Over de volgende €190.000,- geldt een maximum van 1% worden aan incassokosten
  • Over het bedrag boven de €200.000,- geldt een maximum van 0,5% aan incassokosten

Hulp nodig bij 14-dagenbrief?

De onduidelijkheid over betalingen en de hoogte van de incassokosten deed me denken aan het spelletje met de blaadjes van het madeliefje. Wat onderneem jij als een particuliere klant zijn factuur niet op tijd betaalt? Mijn tip: pak eerst de telefoon en informeer waarom hij of zij niet betaalt. Het hoeft niet altijd om een (notoire) wanbetaler te gaan. Misschien ontbreken de financiële middelen. Of is uw klant ontevreden over de geleverde service en dienstverlening? Levert het telefoontje niks op, dan is tijd voor de volgende stap: het versturen van een 14-dagenbrief. Krijg je de tekst hiervan niet op papier? Graag help ik je hierbij. Vul het contactformulier in of bel (040) 241 10 36 om een afspraak te maken.

Incasso aan consumenten? Verstuur eerst een 14-dagenbrief
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.