‘Hij houdt van wel me, hij houdt niet van me, hij houdt wel van me…’. Enkele weken geleden was ik getuige hoe twee tienermeisjes elkaar moed inspraken met een spelletje dat ik vroeger zelf ook gespeeld heb. Ze zaten op het gras tussen de madeliefjes. Elke keer opnieuw namen ze een bloemetje in de hand en plukten de blaadjes ervan af. Als ze bij het laatste bloemblaadje zeiden ‘Hij houdt wel van me’, was de liefde wederzijds. Glimlachend sloeg ik het tafereeltje gade. Ondertussen dwaalden mijn gedachten af naar betalingsherinneringen en incassokosten. Een knap staaltje beroepsdeformatie maakte zich van me meester.
WIK
Misschien vraag je je af: wat hebben de blaadjes van een madeliefje, een oeroud spelletje en incassokosten nu met elkaar te maken? Dat zal ik je uitleggen. De associatie met ‘Hij betaalt wel, hij betaalt niet’ is snel gemaakt. Sinds enkele jaren (1 juni 2012) is de hoogte van buitengerechtelijke incassokosten bij wet geregeld. Deze wet luistert ook wel naar de naam WIK. Deze wet bepaalt dat crediteuren minimaal één schriftelijke aanmaning moeten verzenden aan consumenten die de betalingstermijn overschrijden.
Buitengerechtelijke incassokosten
In deze zogenoemde 14-dagenbrief brief krijgen zij 14 dagen de tijd om de hoofdsom te betalen. Blijven ze na die periode in gebreke, dan mag je als crediteur buitengerechtelijke incassokosten in rekening brengen. De hoogte van dit bedrag is – zoals gezegd – bij wet geregeld. Deze regeling geldt overigens alleen bij transacties met consumenten, niet bij transacties tussen bedrijven.
Einde aan onduidelijkheid
Voordat de WIK zijn intrede deed, was het onduidelijk hoeveel incassohandelingen je als crediteur moest verrichten. Deze onduidelijkheid deed me denken aan het spelletje met de blaadjes van het madeliefje. De ene rechter bepaalde zus, de andere rechter bepaalde zo. Sinds 13 juni 2014 heeft de Hoge Raad aan al deze onduidelijkheid een einde gemaakt. Bij transacties met consumenten is het voldoende om een 14-dagenbrief te versturen. Als een debiteur na 2 weken niet betaalt, mag je de buitengerechtelijke incassokosten heffen.