Als klein jongetje genoot ik met volle teugen van het paasfeest. Vooral de ochtend op paaszondag staat in mijn geheugen gegrift. Samen met mijn vader maakte ik in de auto een rondje door de omgeving. Onderweg zei mijn vader regelmatig: ‘Kijk Maarten, daar loopt de paashaas.’ Natuurlijk keek ik mijn oogjes uit. Jammer genoeg was de paashaas in geen velden of wegen te bekennen.

Chocolade versnaperingen

Ben niet het haasje met uw debiteurebeheerNa een klein uurtje kwamen we weer thuis. Mijn moeder was door het dolle heen. ‘De paashaas is geweest’, zei ze verrukt. ‘Overal in de tuin heeft hij paaseieren verstopt.’ Gewapend met een rieten mandje liep ik van struik naar struik. Links en rechts glinsterden de rode, gele en groene paaseitjes me tegemoet. Na 4 weken van vasten, lustte ik wel zo’n chocolade versnapering. En wel meer dan één ook.

Nederlandse traditie

Het verhaal van de paashaas: het is en blijft een leuke, Nederlandse traditie. Ook al was ik zeer teleurgesteld toen mijn moeder vertelde dat de paashaas niet bestond. Ik weet nog dat ze lachend zei: ‘Je bent zelf het haasje, want de paashaas bestaat niet. Volwassenen spiegelen kleine kinderen een mooie werkelijkheid voor: een wereld waarin kindervrienden als Sinterklaas, de kerstman en de Paashaas één keer per jaar kinderhartjes sneller laten kloppen.

Bij de konijnen af

Tot zover mijn jeugdherinnering aan Pasen. Nog steeds ben ik gek op chocolade. En nog steeds ben ik wel eens op een onschuldige manier het haasje. Sommige klanten van Incassoplein zijn er veel erger aan toe. Die dreigen het haasje te worden, omdat hun klanten weigeren te betalen. Om eerlijk te zijn: ik vind dat bij de konijnen af. Als ondernemer hebt u recht op uw geld. Laat u dus niet het bos insturen met ‘verzonnen verhaaltjes’ en ‘goedkope smoezen’.

Top 5 smoezen om niet te betalen

Wanbetalers zijn meesters in het voorspiegelen van een andere werkelijkheid. Op basis van mijn ervaringen in incasso heb ik een top 5 van smoezen opgesteld. Doe er uw voordeel mee. Vraag u zelf eens af: hoe redelijk zijn deze smoezen als u al 2 maanden op uw geld wacht?

  1. De persoon aan wie de herinnering (of aanmaning)  gericht is, werkt vandaag niet. Zal ik een notitie achterlaten?
  2. We zijn niet tevreden over de levering van uw product of dienst?
  3. We wachten zelf ook op de betaling van een grote opdracht. Zodra die binnen is, bent u de eerste die we betalen.
  4. We begrijpen uw aanmaningen niet. We hebben nooit een factuur ontvangen.
  5. Toevallig dat u ons net nu aan deze factuur herinnert. Toevallig hebben we het openstaande bedrag vandaag overgemaakt.


Zorg dat u niet het (paas)haasje wordt
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.