Veel vrouwen vinden het heerlijk om te winkelen totdat ze er bijna bij neervallen. De meeste mannen lopen niet zo snel warm voor dit shop-till-you-drop-fenomeen. In het bedrijfsleven houden mannen wel van winkelen. Vooral als hun debiteuren te laat of helemaal niet betalen. Dan winkelen ze wat af. Bij het ene na het andere incassobureau kloppen ze aan. Die hanteren bijna allemaal het principe: ‘no cure, no pay’. Pas als een incassobureau een notoire wanbetaler bij zijn kladden heeft, willen ze hun beurs trekken. Graag stel ik deze werkwijze aan de kaak. Ik vraag me af wat fair is: een incassobureau alleen betalen voor resultaat of ook voor inspanningen?

Oude wijn in nieuwe zakken
Vrij vertaald betekent ‘no cure, no pay’ dat u een dienstverlener niet hoeft te betalen als hij geen resultaten boekt. Sommige incassobureaus noemen deze verplichting ‘No win, no fee’. Het is oude wijn, alleen in een nieuwe zak (lees verpakking). Als incassospecialist heb ik er moeite mee als bedrijven hun onbetaalde vorderingen bij mij neerleggen en alleen betalen als ik de debiteur over de streep trek. Vooral als collega’s al hun uiterste beste hebben gedaan om deze vis aan de haak te slaan. De incassopraktijk is blijkbaar weerbarstig. Bijna wekelijks verlangen nieuwe opdrachtgevers het onmogelijke en willen daar geen stuiver aan uitgeven.

Inzet tijd, kennis en ervaring
Het werk van incassobureaus is gebaseerd op een helder procedé: een betalingsafspraak is ook een afspraak die debiteuren moeten nakomen. Boter bij de vis noemen we dat. Als ze boter op hun hoofd hebben, moeten ze aangespoord worden om alsnog te betalen. Die inspanningen kosten vaak tijd, geld en energie. Bovendien maak ik bij deze dienstverlening gebruik van mijn kennis en ervaring. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat daar een kleine vergoeding tegenover staat.

Extra motivatie
Als ik krentenbol koop, moet ik gewoon afrekenen. Het zou vreemd zijn als ik er 3 happen van neem en hem dan terug geef zonder te betalen. Kortom, ik vind dat boter bij de vis ook geldt voor incassoprocedures. Natuurlijk probeer ik mijn kosten te verhalen op uw debiteur. Lukt dat niet, dan vind ik een kleine vergoeding voor mijn inspanningen te billijken. Als ik niks doe, kunt u sowieso fluiten naar uw openstaande rekening. En niet onbelangrijk: boter bij de vis motiveert mij extra om voor u in te zetten.


Zonder vangst wel of geen boter bij de vis?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *