Opwindend hoor, die jaarlijkse discussie  over het wel of niet doorgaan van de Elfstedentocht.

schaatsDe tocht der tochten maakt in Nederland de tongen los. Niet alleen bij rayonhoofden, ijsmeesters, wedstrijdrijders en recreanten. Ook reclamegoeroes mengen zich in de eeuwige discussie.  De Elfstedentocht is immers big business geworden: voor de ervaring, de eeuwige roem, de verhalenbundel en … voor de portemonnee. Over portemonnees gesproken: geld verdienen is onlosmakelijk verbonden met  afspraken over betalingstermijnen.  Zonder deze waterdichte afspraken met debiteuren begeeft u zich op glad ijs en liggen uitglijders op de loer.

Kosten voor de baten uit

Misschien denkt u: het kan vriezen en het kan dooien, maar de Elfstedentocht en betalingstermijnen hebben niks met elkaar te maken. De Elfstedentocht is in dit blog metafoor voor een grote klant waar u graag  als MKB’er of ZZP’er voor wilt werkt. Niet adhoc, maar structureel. Als kleinbedrijf of zelfstandige springt u een gat in de lucht als u zo’n aantrekkelijke vis aan de haak slaat. Vergelijk die vreugde maar eens met een schaatser die ingeloot is voor de Elfstedentocht. Onder het motto van ‘de kosten gaan voor de baten uit’ hanteren veel grote bedrijven een betalingstermijn van 2 maanden of langer. Vreemd:  want in uw voorwaarden staat vaak een betalingstermijn van slechts 14 dagen.

Wie trekt er aan het langste eind?

Werken voor een groot bedrijf of de Elfstedentocht rijden, klinkt als een grote uitdaging waar u graag de schouders onder zet. It giet aon: u verkoopt producten of u levert diensten en u verstuurt een factuur. Wie trekt er nu aan het langste eind? Als u geen actie onderneemt, betaalt het bedrijf niet binnen 14 dagen. De kans is groot dat u 2 maanden of langer op uw  geld moet wachten. Dat is toch de omgekeerde wereld. Zeker als u te horen krijgt: als u onze betalingstermijnen niet accepteert, nemen we toch gewoon iemand anders.

Betalingstermijnen worden wettelijk vastgelegd

Gelukkig is er helder weer op komst. Met ingang van 16 maart 2013 worden de betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven en bij overeenkomsten tussen bedrijven en overheden wettelijk vastgelegd. De kans op uitglijders wordt hierdoor een stuk kleiner. Wat regelt de nieuwe wet?

  • Als u contractueel niets regelt met debiteuren, moeten zij binnen 30 dagen na de factuurdatum betalen.
  • U mag een langere betaaltermijn van maximaal 60 dagen afspreken.
  • Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als die geen nadelige gevolgen heeft voor een van beide partijen.

 Geen of te late betaling?

Betaalt uw debiteur de factuur niet of te laat? Dan mag u een standaardvergoeding voor incassokosten vragen. Het is niet nodig om hiervoor een aanmaning te sturen. Hebt u geen  afspraken gemaakt over de hoogte van deze vergoeding? Dan mag u een percentage van de factuur in rekening brengen. Het minimumbedrag van de vergoeding is € 40. Daarnaast mag u wettelijke rente in rekening brengen.

Voor transacties met de overheid gelden andere ricthtlijnen. Doet u zaken met een overheidsinstantie? Neem dan contact op met Incassoplein voor de nieuwe wettelijke richtlijnen per 16 maart 2013.


Zonder afspraken over betalingstermijnen begeeft u zich op glad ijs
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.