Betalingstermijn DE veel te lang‘Koffie, koffie, lekker bakje koffie. Jongens wie lust er een kop’. Het bekende liedje van Rita Corita zingt regelmatig door mijn hoofd als ik mijn werkdag begin met een kopje koffie, espresso of cappuccino. Normaal gesproken krijg ik energie van mijn eerste kopje. Afgelopen week niet. Ik viel als incassospecialist bijna van mijn stoel van verbazing. Waarom vraag je je misschien af. Nou, door een berichtje van Neerlands bekendste koffiebrander kreeg ik een bittere smaak in mijn mond. Douwe Egberts douwt klanten en leveranciers een betalingstermijn van 200 dagen door de strot.

Gevaar van liquiditeitsproblemen

Je leest het goed: 200 dagen. Dat betekent dat je meer dan een half jaar op je verdiende geld moet wachten. Ook al ben je een koffiebrander met internationale ambities: ik vind dat grote bedrijven hun vingers niet mogen branden aan wettelijke afspraken. Consumenten sparen al sinds mensenheugenis waardepunten bij Douwe Egberts. Met deze betalingstermijn scoort het bedrijf geen punten. Als klanten en leveranciers zo lang op hun geld moeten wachten, kan de liquiditeit in gevaar komen. En zonder geld op de bank loopt een bedrijf grote risico’s.

Wettelijke richtlijn voor betalingstermijnen tussen bedrijven

Betalingstermijnen van 200 dagen: dat is geen zuivere koffie. Ook Douwe Egberts moet zich aan wettelijke richtlijnen voor betalingstermijnen houden.  Met liefde en plezier zet ik die richtlijnen nog een keer op een rij:

  • U moet een factuur uiterlijk binnen 30 dagen betalen als u contractueel niets regelt.
  •  U mag contractueel een betalingstermijn afspreken van maximaal 60 dagen.
  •  U mag alleen een betalingstermijn van langer dan 60 dagen hanteren als dat geen     nadelige gevolgen heeft voor beide partijen.       

Eén blik op bovenstaande richtlijnen zegt genoeg: Douwe Egberts houdt zich niet aan de regels. De Friese koffiebrander mag dan een grote jongen zijn in de branche. Als leverancier kunt u er beter niet op de koffie gaan. Voor mij geen ‘bakkie pleur’ van Douwe Egberts. Ik heb liever dat ze oppleuren met hun onredelijke betalingstermijnen.       


Zeg Douwe, pleur eens op met betalingstermijnen van 200 dagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.