Wettelijke handelsrenteBereken rente als de betalingstermijn van uw factuur vervallen is

Openstaande facturen kosten u veel geld. En ze zorgen voor ergernis. En dat is zonde,want die energie kunt u beter in ondernemen steken.

Wat u misschien niet weet: u kunt extra kosten voor een deel verhalen op klanten die niet op tijd betalen. Zodra de betalingstermijn van een factuur vervallen is, mag u van de overheid rente in rekening brengen. De overheid onderscheidt 2 soorten wettelijke rentes: voor handelstransacties en voor consumenten.

Wettelijke rente voor handelstransacties

Is uw klant een bedrijf? Dan brengt u deze rente in rekening, bovenop het gefactureerde bedrag. Sinds 1 januari 2013 bedraagt dit rentepercentage 7,75% per jaar. U hoeft niets te doen om deze rente in rekening te mogen brengen. Vermeld het rentepercentage gewoon in uw betalingsherinneringen. Of stuur een rentenota.

Wettelijke rente voor consumenten

Is uw klant een consument? Dan geldt sinds 1 juli 2012 een rentepercentage van 3 % per jaar. Deze rente moet u wel eerst aankondigen, bijvoorbeeld in uw betalingsherinnering.

Extra tip: vermeld op uw factuur dat u rente in rekening brengt zodra de factuur is vervallen. En neem vervolgens het rentebedrag op in uw aanmaningen.

Hulp nodig bij uw incasso of debiteurenbeheer? Bel (040) 241 10 36 of mail ons. We helpen u uiteraard graag.

 

Wettelijke rente over te laat betaalde facturen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.