Wettelijke handelsrenteBereken rente als de betalingstermijn van uw factuur vervallen is

Openstaande facturen kosten u veel geld. En ze zorgen voor ergernis. En dat is zonde,want die energie kunt u beter in ondernemen steken.

Wat u misschien niet weet: u kunt extra kosten voor een deel verhalen op klanten die niet op tijd betalen. Zodra de betalingstermijn van een factuur vervallen is, mag u van de overheid rente in rekening brengen. De overheid onderscheidt 2 soorten wettelijke rentes: voor handelstransacties en voor consumenten.

Wettelijke rente voor handelstransacties

Is uw klant een bedrijf? Dan brengt u deze rente in rekening, bovenop het gefactureerde bedrag. Sinds 1 januari 2013 bedraagt dit rentepercentage 7,75% per jaar. U hoeft niets te doen om deze rente in rekening te mogen brengen. Vermeld het rentepercentage gewoon in uw betalingsherinneringen. Of stuur een rentenota.

Wettelijke rente voor consumenten

Is uw klant een consument? Dan geldt sinds 1 juli 2012 een rentepercentage van 3 % per jaar. Deze rente moet u wel eerst aankondigen, bijvoorbeeld in uw betalingsherinnering.

Extra tip: vermeld op uw factuur dat u rente in rekening brengt zodra de factuur is vervallen. En neem vervolgens het rentebedrag op in uw aanmaningen.

Hulp nodig bij uw incasso of debiteurenbeheer? Bel (040) 241 10 36 of mail ons. We helpen u uiteraard graag.

 

Wettelijke rente over te laat betaalde facturen

2 gedachten over “Wettelijke rente over te laat betaalde facturen

 • Graag advies gevraagd,
  ben werkzaam in de bouw, waar veel problemen onstaan door het vragen van een wka verklaring en het werken met een G-rekening.
  Vraag 1: heeft een klant het recht ! om de betalingen achter te houden, ik geef geen verklaring aan een klant die wel van mij verwacht dat salaris en sociale lasten op tijd betaalt worden maar zich ver te buiten gaat aan betalen van facturen.
  Vraag 2: mag ik gewoon de rente rekening eisen in deze pas stelling, heb op alle facturen staan dat ik mij het recht behoud dit te doen.
  Tips en goede adviezen zijn van harte welkom.
  Groeten, Ruud Spaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.