grieks bordjeEnkele maanden geleden kreeg ik ’s ochtends in alle vroegte de opdracht om enkele onbetaalde facturen te innen voor een nieuwe klant. Voordat ik aan slag mocht, wilde hij direct kennismaken en samen een kop koffie drinken. Geen probleem: ik had tijd, sprong in de auto en reed naar zijn woning in een van de 2 prachtwijken die Eindhoven volgens oud-minister Vogelaar rijk is. 15 minuten later drukte ik een boomlange kerel van buitenlandse komaf de hand. Ondanks de hartelijke ontvangst en het leuke gesprek rook ik toch onraad: een miskleun eerste klas bleek later.

Focus op feiten, cijfers en afspraken

Als ondernemer heb ik een bloedhekel aan vooroordelen op basis van een eerste indruk. In mijn vak laat ik graag feiten, cijfers en zwart-op-wit vastgelegde afspraken de doorslag geven. Ik moet toegeven dat het soms lastig is om objectief te blijven. Bovenstaande ontmoeting met de ondernemer met Griekse roots illustreert dat. Zijn ongewassen kleding, zijn ongeschoren gezicht en het aanrecht vol afwas gaven mij niet het recht om op voorhand verkeerde conclusies te trekken.

Geen kaas gegeten van incasso

Ook al val ik soms van mijn stoel door de misère met Griekse banken, deze ondernemer was niet representatief voor de malheur die zijn landgenoten aanrichten. Als ondernemer was hij uit het juiste hout gesneden. Hij had alleen geen fêtakaas gegeten van incasso. Daar zocht hij een professional voor. Zijn debiteur betaalde de openstaande rekeningen vrijwel direct. Een telefoontje was voldoende. Er was geen sprake van onwil, maar van miscommunicatie: zijn debiteur had al maanden een nieuw postbusnummer en had de facturen nooit ontvangen. Een telefoontje ter controle was voldoende geweest om duidelijkheid te scheppen. 

Snelste betaler

De volgende dag verstuurde ik per e-mail mijn rekening. ’s Middags tijdens het internetbankieren zag ik dat de Griekse ondernemer mijn rekening al betaald had. Het schaamrood stond op mijn kaken. Ik pakte direct de telefoon, belde hem op en gaf hem een groot compliment met de woorden: ‘Sinds ik onderneem ben je met afstand de snelste betaler.’ Ik had een wijze les geleerd: een les die ik graag met jullie wil delen.


Wees een vent: geef snelle betalers een compliment
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.