Verschil tussen incassobureau en gerechtsdeurwaarderVorige week stond ik bij een netwerkbijeenkomst te praten met een rauwdouwer eerste klas: een ondernemer uit de metaalsector met een groot hart dat hij op zijn tong droeg. Na mijn Elevator Pitch zei hij direct: ‘Dan draag jij zeker schoenen met stalen neuzen als je naar klanten gaat?’ Het kwartje viel niet direct. ‘Net als Jehova-getuigen proberen jullie toch een voet tussen de deur te krijgen’, vervolgde hij. Ik zuchtte een keer diep: alweer iemand die een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder op één hoop gooit. Incassobureaus en gerechtsdeurwaarders hebben niet dezelfde wettelijke bevoegdheden. Toch verwarren veel mensen beide beroepsgroepen met elkaar. Daarom zet ik in dit blog het verschil tussen incassobureaus en gerechtsdeurwaarders op een rij.

Agressieve bejegening debiteuren

Sommige incassobureaus gedragen zich niet bepaald als het braafste jongetje van de klas. Ze brengen veel te hoge incassokosten in rekening. Ze versturen onterechte vorderingen. En ze dreigen met dagvaarden en beslaglegging. Bovenal is hun bejegening van debiteuren veel te agressief. Zowel op papier, aan de telefoon als tijdens face-to-face contact bij een debiteurenbezoek. Incassobureaus zoals Incassoplein – die zich netjes aan de richtlijnen en gedragsregels houden – hebben hier last van.

Bevoegdheden incassobureau

Een incassobureau int openstaande vorderingen bij debiteuren: consumenten of bedrijven. Dit gebeurt in opdracht van een schuldeiser. Als een debiteur zijn factuur niet op tijd betaalt en ook niet reageert op (telefonische) betalingsherinneringen komt het incassobureau in beeld. Het bureau maant wanbetalers aan om alsnog hun rekening te betalen. In dit zogenoemde minnelijke incassotraject maakt de incassospecialist afspraken over de betalingsdatum of spreekt hij een betalingsregeling af.

Kosten incassobureau

Via het principe van ‘no cure, no pay’ probeert het incassobureau zijn kosten te verhalen op de debiteur. Deze kosten zijn volgens de Wet Incasso Kosten (WIK) aan strikte richtlijnen gebonden. De WIK hanteert een wettelijk minimum van €40,- voor incasso’s tot een bedrag van €267,-. Het maximumbedrag dat een incassobureau in rekening mag brengen is €6.775,-. Er bestaat een verschil tussen de benadering van consumenten en bedrijven. Bij consumenten is de zogenoemde 14-dagenbrief verplicht. Voor bedrijven gelden de algemene leverings- en betalingsvoorwaarden. Deze moeten voor de transactie gecommuniceerd worden. Staan die niet op papier, dan gelden dezelfde kosten als voor consumenten.

Bevoegdheden deurwaarder   

Een deurwaarder mag dezelfde rol vertolken als het incassobureau. Sommige gerechtsdeurwaarders hebben zowel oplossingen voor het minnelijke als gerechtelijke incassotraject in huis. Als de debiteur in gebreke blijft, kan de schuldeiser de rechter inschakelen om betaling af te dwingen. Hiervoor moet hij een gerechtsdeurwaarder in de arm nemen.  Via een dagvaarding brengt de gerechtsdeurwaarder de debiteur hiervan op de hoogte. Daarnaast heeft hij na een gerechtelijke uitspraak (vonnis) de wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen op loon, uitkering, inboedel of huis. Zo dwingt hij debiteuren tot betalen. Een incassobureau heeft die wettelijke status om te dagvaarden en beslag te leggen niet.

Samenwerking met gerechtsdeurwaarders

Incassoplein bewandelt niet alleen minnelijke incassotraject. In samenwerking met enkele gerechtsdeurwaarders focussen we ook op het juridische incassotraject. Komt een zaak voor de rechter en stelt die u in het gelijk? Dan zorg ik er samen met een gerechtsdeurwaarder voor dat het vonnis van de rechter wordt uitgevoerd.

Verschil tussen incassobureaus en gerechtsdeurwaarders
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.