Duidelijkheid over incassokostenVissen houden in een vijver. Sommige mannen spreken hartstochtelijk over deze passie. Andere hobbyisten volharden in visserslatijn. Vorige week raakte ik tijdens een tuinfeest van Peter verzeild in een interessante discussie. Het gesprek vond plaats aan de rand van een langwerpige vijver: tientallen vissen zwommen en krioelden door elkaar heen. De één nog mooier dan de ander. Het was een prachtig schouwspel.

Hengelen naar complimenten

Toch waren mijn gesprekspartners het oneens over de ideale vijver. Paul, mijn linkerbuurman, had een voorkeur voor een vijver met waterplanten. Het feestvarken zelf raakte niet uitgesproken over zijn heldere vijver. Ik hoefde me niet in het gesprek te mengen. Totdat Peter begon te hengelen naar complimenten voor zijn zelf aangelegde designvijver. ‘Jij hebt verstand van incasso en debiteurenbeheer, maar wat vind je van vijvers’, vroeg hij lachend?

Vertroebelde relatie

Als leek vond ik het lastig om hier antwoord op te geven, dus trakteerde ik Paul en Peter op de volgende vergelijking. ‘Sommige ondernemers denken dat ze een grote vis aan de haak hebben geslagen. Totdat er betaald moet worden. Dan houdt die grote vis zich niet aan de gemaakte afspraken. Weigering of uitstel van betaling kan een relatie behoorlijk vertroebelen. Daarom kies ik bij een vijver – net als bij incasso – voor helder. Ik vind het mooi dat ik alle vissen zie zwemmen. En ik vind het prettig als ik weet waar ik aan toe ben.’

Nieuwe wet incassokosten

Sinds 1 juli is de nieuwe Wet normering buitengerechtelijke incassokosten van kracht. Het voordeel: geen troebele afspraken of onverwachte kosten meer. Voortaan kunt u rekenen op heldere richtlijnen. Benieuwd naar de inhoud van deze nieuwe wet? Incassoplein heeft de belangrijkste kenmerken op een rij gezet.


Troebele of heldere incassowetgeving?
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.