Wees op je hoede als je spookfacturen ontvangtSommige opdrachtgevers denken dat ik een ‘ghostbuster’ ben. Als klein jongetje geloofde ik nog dat er spoken onder mijn bed zaten. Vandaag de dag niet meer. Spoken bestaan niet, spookfacturen wel. Het is mijn vak om (notoire) wanbetalers aan te sporen om alsnog een openstaande rekening te betalen. Ik ben niet de aangewezen persoon om op criminele organisaties te jagen die per mail spookfacturen versturen. Dat idee had een klant van mij, toen ze per ongeluk een ‘factuur’ overmaakte aan NL Domein Host.

Als 2 druppels water
Spookfacturen lijken soms als 2 druppels water op een echte factuur. Als je niet alert bent, trap je in de val die criminelen zorgvuldig voor je uitzetten. Vaak gebruiken ze het logo van een bekend bedrijf of ze bedenken een naam die sterk overeenkomt met een bekende organisatie. In veel gevallen krijg je de vraag om je gegevens te controleren en te bevestigen. Of de afzender wijst je op een overeenkomst uit het verleden die je nooit hebt afgesloten.

Aanbieding, géén factuur
De rekening die mijn relatie ontving, was een verkapte offerte. Dat staat in de kleine lettertjes. De kans is klein dat je blik daar op valt, omdat er heel duidelijk – in een vetgedrukt lettertype – factuur boven de rekening staat. Onderaan de factuur is duidelijk te lezen: ‘Let op. Dit is een aanbieding en géén factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging.

Strekking nepfacturen
Heb je zelf al ooit een spookfactuur in je mailbox gehad. De kans is groot dat criminelen ook jou zo proberen te verleiden om snel geld over te maken. Ik weet dat er facturen circuleren die afkomstig zijn van de ‘Belastingdienst’, bedrijvengidsen, providers of hostingbedrijven. Als credit manager ben ik vooral gefocust op spookfactuur die door een zogenaamd incassobureau verstuurd worden. De strekking van deze nepfacturen is duidelijk: je moet snel de hoofdsom betalen, anders zijn bijkomende incasso- of dossierkosten voor jouw rekening.

Ken je debiteuren
Ook in mijn mailbox spookt het regelmatig. Zelf ben ik er nog nooit ingetuind. Ik kan je wel een goede tip aan de hand doen. Zorg als ZZP’er of MKB’er dat je je debiteuren van havertot gort kent. Vraag altijd om een opdrachtbevestiging na een uitgebrachte offerte die goedgekeurd is. Zo kun je binnengekomen facturen altijd controleren op juistheid en echtheid. Bij twijfel neem je direct contact op met de afzender. En als je ervan overtuigd bent dat het om een spookfactuur gaat, doe dan aangifte bij de politie of meld de spookfactuur bij www.fraudehelpdesk.nl.


Spoken bestaan niet, spookfacturen wel
Getagd op:

Eén gedachte over “Spoken bestaan niet, spookfacturen wel

  • Hoi André,

    Rotzooi van “hostingbedrijven” ontvang ik van tijd tot tijd. Troep van “banken (ING, Rabo)”, echte bedrijven die ongevraagd nieuwsbrieven naar je sturen, spamtinnef gericht op toelating op mijn website e.a. vuilnis dat in het digitale archief van André (exusez moi le nomme) van Duin thuishoort. Mijn ervaring ermee is dat als je gewoon oplet, dan zie je het verschil meteen met wat echt is. Zó goed zijn die motherf**kers nou ook weer niet. Dat er nog zovelen zijn die erin trappen, zegt mij dat dat mensen zijn met weinig ervaring met de materie.

    Met hartelijke groet,

    Ben Gidding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *