Neem afscheid van slect betalende klantenNotoire wanbetalers. Als ondernemer kun je hun bloed wel drinken. Sommige ondernemers maken er bijna een sport van om de betalingstermijn ruim te overschrijden. Enkele dagen geleden rinkelde de telefoon op mijn kantoor op Strijp-S. Een goede klant aan de lijn. ‘Maarten’, zei hij resoluut. ‘Bedrijf X heeft weer een nieuw record gevestigd. 2 facturen staan al bijna 4 maanden open. Ik word er een beetje moedeloos van. € 1.500,= is voor mij veel geld. Als het aan mij ligt, is de tijd van smoesjes vertellen en valse beloftes aanhoren voorbij. Je hebt mijn zegen om de deurwaarder in te schakelen.’

Onheilsboodschapper
Ik zuchtte eens diep en liet toen een korte stilte vallen. ‘Waarom zeg je niets, Maarten’, reageerde mijn klant verbaasd. ‘Is er iets wat jij al weet en ik nog niet?’ Even dacht ik na hoe ik mijn onheilsboodschap moest verwoorden. Het is nooit leuk om de boodschapper van slecht nieuws te zijn. In de Middeleeuwen werd zo’n boodschapper letterlijk monddood gemaakt. Dat lot blijft me hopelijk bespaard, dacht ik met een aarzelende glimlach op mijn gezicht. ‘Bedrijf X heeft bij ons een slecht imago’, begon ik mijn antwoord. ‘We denken dat Bedrijf X er een slechte betalingsmoraal op na houdt.  Niets is minder waar. Bedrijf X staat op omvallen. Het kan zich nauwelijks staande houden met zoveel economische tegenwind.’

Wed op meer paarden
‘Bedrijf X was preferred supplier van een groot bedrijf hier in de regio’, vervolg ik mijn verhaal. ‘In plaats van wedden op meerdere paarden, kozen ze voor de zekerheid van één grote klant. Als zo’n grote jongen de stekker eruit trekt, wordt het lastig om te overleven.’ Mijn relatie informeerde wat de consequenties voor hem waren. ‘Hoe vervelend ook: ik raad je af om een gerechtelijke incassoprocedure te starten. De verhaalsmogelijkheden zijn gering en de kans op succes is heel klein. Als je dit traject toch in gang zet, draai je zelf op voor de kosten. Mijn advies: accepteer het verlies van € 1.500 en blijf niet trekken aan een dood paard.

Tip: misschien een idee om het dode paard te begraven. Bekijk het volgende filmpje maar eens.  Uit dit filmpje is ook bovenstaande foto afkomstig.


Snijd jezelf niet in de vingers als je aan een dood paard trekt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.