Vorige week kon ik een brede grijns op mijn olijke gezicht niet onderdrukken. Tijdens een kennismakingsgesprek met een potentiële opdrachtgever kreeg ik te horen: ‘Je ziet er helemaal niet breed en sterk uit’.  Ik kon het niet nalaten om haar voorzet te verzilveren. ‘Dat klopt. En ik heb ook geen honkbalknuppel in de auto liggen’, zei ik lachend.

Vooroordelen wegnemen

Opvallend hoeveel mensen nog vooroordelen over incasso en debiteurenbeheer hebben. Aan de ene kant is dat jammer, want vooroordelen zijn erg hardnekkig om uit de wereld te helpen. Aan de andere kant bieden ze ook kansen om tekst en uitleg te geven over een boeiend vak dat geen dag hetzelfde is. Mijn gesprekspartner bestudeerde aandachtig mijn visitekaartje. ‘Bijleveld’, wat een toepasselijke naam voor een incassoman’, zei ze. ‘Klopt’, reageerde ik. ‘Het is goed om bij het innen van facturen een professional in de arm te nemen die al vaker met dat bijltje gehakt heeft.’

Druk opvoeren

Hoe sommige debiteuren ook draaien: als ondernemer hebt u recht op uw verdiende geld. Met debiteurenbeheer houdt u uitstaande facturen en het betalingsgedrag van debiteuren nauwlettend in de gaten. Met incasso voert u de druk op de ketel op als een debiteur niet of veel te laat betaalt. ‘Verwaarloos beide disciplines niet’, vervolgde ik mijn verhaal. ‘Als je achterover leunt, ga je op termijn zelf voor de bijl. Je liquiditeit komt onder druk te staan. En in het ergste geval: van een klant die failliet is, hoef je niks meer te verwachten.’


Op tijd ‘hakken’, anders ga je zelf voor de bijl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.