clipart_zaklopen_animaatjes-8De laatste Koninginnedag staat op mijn netvlies gebrand. Natuurlijk was het een memorabele dag, omdat koningin Beatrix afstand deed van de troon. Met Willem-Alexander blijft haar opvolger binnen de familie. Zo was de eerste kroningsdag in 33 jaar een fraaie familie-aangelegenheid. Over familie gesproken: op de Oranjemarkt die ik bezocht was ik getuige van een ander opvallend familieonderonsje. Een man was boos dat zijn broer geen rekeningen betaalde. Het is niet netjes om een gesprek af te luisteren. Alleen was mijn beroepsdeformatie deze keer zo sterk, dat ik mijn oren bleef spitsen. 

Klaploper of zakloper

‘Theo is een echte klaploper’, hoorde ik een stem luidkeels zeggen. ‘Als hij mijn broer niet was, had ik hem al lang een klap voor z’n bakkus verkocht’. Eerst dacht ik dat de flink uit de kluiten gewassen kerel sprak  over zaklopen, een activiteit die beter bij de Oranjemarkt past. Al snel werd duidelijk dat hij toch echt ‘klaploper’ bedoelde. ‘Hij bietst sigaretten bij het leven en hij zuipt altijd op mijn kosten’, vervolgde de man zijn betoog. ‘Een rondje geven: ho maar. Theo is naar de wc toe, hij is zijn portemonnee vergeten of hij staat toevallig rood bij de bank.’ Even haalde de man adem, lurkte aan zijn glas bier en zei toen: ‘Ik heb tot nu toe alles door de vingers gezien, maar nu gaat hij te ver. Die schutting die ik heb gezet, gaat hij hoe dan ook betalen. Desnoods schakel ik een incassobureau in.’

Onderlinge schulden

Stomverbaasd door zoveel woede in zijn stem stond ik hem aan te gapen. Gelukkig keek hij niet terug. Ik snapte zijn punt heel goed. Ook privé ben je de pineut als een debiteur zijn betaalafspraken niet nakomt. Door onderlinge schulden kunnen de gemoederen  binnen een vrienden- of familiekring hoog oplopen. Het Familiediner en De Rijdende Rechter tonen dat regelmatig aan.

Kwestie van vertrouwen

Zelf ben ik er een voorstander van om betalingsafspraken met familie en vrienden vast te leggen. Zo’n ondertekend document voorkomt een hoop problemen als (terug)betalen uitblijft. Vind je deze stap te ver gaan? Bedenk dan dat vrienden en familieleden ook op tijd hun rekening moeten betalen. Het is dus geen kwestie van wantrouwen, maar veel eerder een kwestie van vertrouwen op de goede afloop als afspraken zwart op wit staan.  

Doe je zaken met familieleden of vrienden? Incassoplein buigt zich graag over de leveringsvoorwaarden. Interesse? Bel (040) 241 10 36 of mail voor een afspraak. 


Ook klaplopers onder vrienden en familie moeten op tijd betalen
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.