Verschil deurwaarder & incassoRegelmatig loop ik lolbroeken tegen het lijf. Weet je niet wie ik daarmee bedoel? Ik zal een voorbeeld geven. Als ik vertel dat ik gespecialiseerd ben in incasso kijken sommige mensen me meewarig aan. Als ik vervolgens een stilte laat vallen, komt de geijkte grap over mijn vak. Ik ben ermee gestopt om overal op in te gaan. Je zou ook kunnen zeggen dat ik een olifantenhuid heb gekregen voor slechte grappen en veelgehoorde clichés.

 Voet tussen de deur

Vorige week stond ik bij een netwerkbijeenkomst te praten met een rauwdouwer eerste klas: een ondernemer uit de metaalsector met een groot hart dat hij op zijn tong droeg. Na mijn Elevator Pitch zei hij direct: ‘Dan draag jij zeker schoenen met stalen neuzen als je naar klanten gaat?’ Het kwartje viel niet direct. ‘Net als Jehova-getuigen proberen jullie toch een voet tussen de deur te krijgen’, vervolgde hij. Ik kon het niet laten om te reageren. Alweer iemand die een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder op één hoop gooit.

 Olie op het vuur

‘Ik begrijp niet dat je het werk van een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder door elkaar haalt’, zei ik. ‘De ijzerindustrie heeft toch ook wel eens te maken met niet betalende klanten.’ De man keek me een beetje vreemd aan. ‘Ik werk niet in de ijzerindustrie’, antwoordde hij. ‘Ik ben eigenaar van een metaalbedrijf.’ Ik probeerde wat extra olie op het vuur te gooien. ‘Is dat niet hetzelfde dan’, vroeg ik met een stalen gezicht? De man vond dat ik hem niet serieus nam. Ik wilde hem het verschil uitleggen tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor. Die moeite kon ik me besparen.

 Verschil deurwaarder en incasso

Graag grijp ik dit blog aan om het verschil te benadrukken. Een deurwaarder komt pas in actie als er sprake is van een juridisch conflict. Na een gerechtelijke uitspraak (vonnis) heeft hij de wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen op loon, uitkering, inboedel of huis. Zo dwingt hij debiteuren tot betalen. Een incassobureau heeft die wettelijke status niet. Ik mag alleen brieven, e-mails of telefoongesprekken gebruiken om uw debiteur over te halen tot betaling. Komt een zaak voor de rechter en stelt die u in het gelijk? Dan zorg ik er samen met een gerechtsdeurwaarder voor dat het vonnis van de rechter wordt uitgevoerd. Oh ja, de meeste deurwaarders die ik ken, beschikken wel over stalen zenuwen, maar dragen geen schoenen met stalen neuzen.


Nee, ik draag geen schoenen met stalen neuzen
Getagd op:    

3 gedachten over “Nee, ik draag geen schoenen met stalen neuzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.