kredietwaardigheid checken van klanten

In de meivakantie dwaalde ik tijdens een braderie langs kermisattracties, snoepkramen en de tent van een waarzegster. Als kind was ik onder de indruk van de voorspellende gave van mediums, paragnosten en waarzeggers. Tegenwoordig ben ik er geen liefhebber meer van. In creditmanagement is speculeren zelfs een doodzonde. Klanten verwachten de waarheid en niets dan de waarheid als ze informeren naar de financiële risico’s die ze lopen bij nieuwe klanten of bij grote klanten. De kredietwaardigheid checken van klanten is geen koffiedik kijken.

Eerste Hulp Bij Onbetaalde facturen

Vroeger had de waarzegster op de plaatselijke braderie een grote aantrekkingskracht op de jonge, naïeve Maarten. Ik was er heilig van overtuigd dat mijn toekomst in haar glazen bol te zien was. Zelf kon ik niet zien wat ze zag, maar ik geloofde Madam Theresia op haar woord: voor mij was een gouden toekomst weggelegd als huisarts. ‘Je treedt in de voetsporen van je vader’, hoor ik haar nog zeggen. Jammer genoeg ontspoorde haar voorspelling volledig. Gelukkig heb ik nog wel mijn EHBO-diploma gehaald. Bij netwerkbijeenkomsten overhandig ik als incassospecialist nieuwe relaties graag een pleisterdoosje waarop mijn motto staat: Eerste Hulp Bij Onbetaalde facturen.

Check kredietwaardigheid

Als ondernemer probeer ik de weg naar mijn eigen toekomst te plaveien. Het is een route van vallen en opstaan. Succesvol zijn in zaken is risico’s nemen en beheersen. Of met andere woorden: probeer onderweg valkuilen te zien en te omzeilen. Onvoldoende kredietwaardigheid van (potentiële) klanten is zo’n valkuil. Vaak is deze hindernis op het eerste gezicht niet zichtbaar. Beter kijken is mijn devies. Graag wil ik je daarbij helpen. Met een kredietrapport kan ik eenvoudig de kredietwaardigheid van klanten checken.

Actueel inzicht in kredietrisico’s

Een actueel beeld van de financiële handel en wandelen van klanten geeft een goed inzicht in de mogelijke kredietrisico’s. Een kredietrapport bevat bijvoorbeeld:

  • Financiële kerncijfers, zoals werkkapitaal, eigen vermogen en totale vermogen
  • Informatie over betaalgedrag van de debiteur (uitgesplitst naar kleine en grote bedragen)
  • Current ratio: beoordeling van liquiditeit op basis van vlottende activa en passiva
  • Kans op wanbetaling (gebaseerd op de voorgaande informatie)
  • PD-rating: de kans op een faillissement in de komende 12 maanden

 Voorspellende woorden

Bij grote opdrachten of nieuwe opdrachtgevers levert kredietinformatie dus onmisbare informatie op. Vertrouw niet op de mooie blauwe ogen van je gesprekpartner. Laat je niet om de tuin leiden door gladde praatjes over gouden bergen. Sommige risico’s heb je zelf in de hand. De kredietwaardigheid checken van een klant is dus geen overbodige luxe. Als een debiteur zijn factuur niet kan betalen, ga je helemaal uit je bol. Denk dan nog maar eens terug aan deze voorspellende woorden. Daarvoor heb ik geen koffiedik of glazen bol nodig. Harde cijfers liegen niet.

Meer informatie over kredietwaardigheid checken?

Wilt u een kredietrapport opvragen? Bij Incassoplein heet deze service Kredietkijker. Bel (040) 241 10 36 voor meer tekst en uitleg. Of vraag online een of meerdere kredietrapporten aan.

 

Kredietwaardigheid checken: vertrouw jij de waarheid of een waarzegster?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.