Klanten sneller laten betalenMijn eerste spaarvarken. Met weemoed denk ik terug aan dit cadeautje van de bank. Regelmatig stopte ik er een stuiver of een dubbeltje in. Of kwartjes als ik op zaterdag een heitje voor een karweitje deed. Op verjaardagen en bij goede rapporten was ik een grootverdiener: mijn spaarvarken liet zich dan vetmesten met guldens en rijksdaalders. Trots beheerde ik mijn eigen spaarcenten. Ik kon wel janken toen het varken sneuvelde. Een bankemployee incasseerde het geld, om het op mijn spaarrekening te zetten. Nu heeft het spaarvarken voor mij een symbolische betekenis gekregen. Wil jij ook klanten sneller laten betalen? Volg dan mijn spaarvarken in al zijn levensfases.

Historie spaarvarken

De ontstaansgeschiedenis van het spaarvarken gaat terug tot de Middeleeuwen. In het oud-Engels is ‘pygg’ een ander woord voor klei. Een potje gemaakt van klei om munten in te bewaren heette in die tijd een ‘pygg bank’. De oorspronkelijke betekenis van pygg bank verbasterde in de loop der eeuwen tot piggy bank: de Engelse naam voor het spaarvarken was geboren. Ook qua uiterlijk begon het spaarpotje van klei steeds meer op een echt varken te lijken.

Metafoor

Als professional in creditmanagement gebruik ik het spaarvarken graag als metafoor. Aan de hand van mijn ‘roze vriend’ leg ik mijn kernactiviteit als credit manager uit: klanten sneller laten betalen.  In al zijn levensfasen staat het spaarvarken symbool voor de disciplines die ik beoefen: kredietinformatie, debiteurenbeheer en incasso. Daarom introduceer ik me bij netwerkbijeenkomsten ook graag als spaarvarkensboer. Kijk ik vanuit credit management naar het thema financiële planning, dan speelt het spaarvarken immers een cruciale rol.

Pas op bij magere speenvarkens

Als je als ondernemer zaken doet met een nieuwe klant, wil je weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Heeft een klant voldoende geld in zijn spaarvarken zitten? Een actuele creditscore geeft inzicht over de inhoud van het spaarvarken. Bij een mager speenvarken moet je op je tellen passen. De kans is groot dat een klant te laat of niet betaalt. Bij een vetgemest spaarvarken zet je met een geruster hart de handtekening onder een offerte.

Rammelend spaarvarken

Ook bij debiteurenbeheer vertolkt het spaarvarken een prominente rol. Bij deze discipline gaat het vooral om je eigen spaarvarken. Na een verkocht product of een geleverde dienst heb je recht op je geld. Met dat geld moet je je eigen spaarvarken vullen als de betalingstermijn verstreken is. Wat onderneem je om dat voor elkaar te krijgen? Wees op je hoede: als je spaarvarken niet meer rammelt, kun je zelf in de problemen komen.

Spaarvarkentje wassen

Betalen klanten niet of veel te laat? Geen probleem. Incasso is een beproefde methode om het spaarvarken van debiteuren eens goed te wassen. Vaak is gewoon omschudden van het spaarvarken voldoende om je geld te krijgen. Soms zijn er hardere maatregelen nodig. Ik hamer erop dat deze methode extra kosten met zich meebrengt. En meestal sneuvelt het spaarvarken ook.

Klanten sneller te laten betalen? Maak een afspraak

Betalen klanten niet op tijd en slaan hun smoezen als een tang op een spaarvarken? Maak dan een afspraak met de beste spaarvarkensboer van Brabant om klanten sneller te laten betalen. Bel (040) 241 10 36 of vul het contactformulier op de website van Incassoplein in.

Klanten sneller laten betalen? Schakel een spaarvarkensboer in
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.