Als credo voor incasso geldt boter bij de vis ook in het bedrijfsleven Afgelopen zaterdag bezocht ik de weekmarkt op de Woenselse Markt in Eindhoven. Op mijn boodschappenlijstje stonden 2 kilo perssinaasappels, 1 kilo belegen kaas en 1 doos scharreleieren. Uiteraard liep ik eerst een rondje om de unieke sfeer te proeven van deze multiculturele markt en om te kijken bij welke kramen ik het goedkoopste uit was voor mijn boodschappen. Na een minuut of 10 stond ik stil bij een groente- en fruitkraam. De vriendelijke marktkoopman hielp me om 2 kilo perssinaasappels in mijn boodschappentas te doen. ‘Dat is dan €1,99’, zei de koopman gedecideerd. ‘Dank je wel’, antwoordde ik hem. ‘Vind je het goed als ik je die € 2,- over 3 maanden betaal?’

Boter bij de vis

De marktkoopman keek me verbaasd aan. ‘Ben je nou helemaal van de pot gerukt’, antwoordde hij bits. ‘Je betaalt me nu die € 2,- of ik wil dat je die sinaasappelen direct teruggeeft.’ Uiteraard wilde ik me niet voor één gat laten vangen. Verwoed deed ik nog een poging om hem te overtuigen. ‘In het bedrijfsleven is het anders heel normaal dat klanten pas na 2 maanden hun rekening betalen.’ Intussen had ik mijn portemonnee al uit mijn kontzak gepakt. Mijn vingers zochten tussen het kleingeld naar een muntje van 2 euro. ‘Met het bedrijfsleven heb ik niks te maken’, pareerde hij mijn reactie. ‘Op de markt geldt: boter bij de vis. Als je dat niet accepteert, heb je hier niks te zoeken.’

Betalingsafspraak is afspraak

Aan jou de uitdaging om te bepalen of bovenstaand relaas van mijn bezoek aan de weekmarkt echt gebeurd is. Eerlijk gezegd, maakt het niet uit of het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Bij netwerkbijeenkomsten gebruik ik graag de ‘metafoor van de weekmarkt’ om ondernemers duidelijk te maken dat een betalingsafspraak ook een afspraak is. Met deze elevator pitch lukt het me om ZZP’ers en MKB’er te overtuigen dat ze geen genoegen moeten nemen met betalingstermijnen van 2 of 3 maanden.

Engelengeduld met draaikonten?

Engelengeduld werkt niet. Zorg dat je debiteurenbeheer op orde is. En als je debiteuren verzaken en zich als een draaikont gedragen, dan verdienen ze een schop onder hun kont. Incasso is daarvoor een beproefd middel. Want als je je zelf als ondernemer serieus neemt, dan laat je je geen knollen voor citroenen verkopen. Twijfel je aan de kredietwaardigheid van nieuwe klanten? Start dan eerst met een credit check. Zo wapen je je op voorhand tegen financiële tegenvallers of veelgebruikte smoezen om niet op tijd te betalen.


Incasso: betaal jij 3 maanden later voor kilo perssinaasappels?

Eén gedachte over “Incasso: betaal jij 3 maanden later voor kilo perssinaasappels?

  • Hoi Maarten,
    Weer met smaak gelezen je blog. Een treffende vergelijking, waar veel bedrijven het weer mee kunnen doen! Hoe waar. Ga zo door.
    Met hartelijke groet,
    Ben Gidding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *