Incasseren van openstaande facturenEr zijn veel hardnekkige misverstanden over incasso. Het blijft lastig opboksen tegen al die vooroordelen over mijn vak. Ook ik heb regelmatig last van excessen die bij het innen van vorderingen voorkomen. Denk aan intimidatie en bedreiging met honkbalknuppels of schelden en dreigende taal uitslaan. Als ik tekst en uitleg geef over een incassostrategie met harde hand komen deze beelden al snel bovendrijven. Zonde, want incasseren met harde hand heeft niks met geweld of agressie te maken.

Keuze uit 2 incassostrategieën

De afgelopen 6 jaar heeft Incassoplein een koninkrijk met trouwe onderdanen opgebouwd. Om openstaande rekeningen te incasseren, gebruik ik bij voorkeur mijn gezonde verstand. Zowel bij incasso als bij debiteurenbeheer streef ik naar lange-termijnrelaties. Ik zwaai dus niet met honkbalknuppels. Dat is funest voor mijn imago. Ik zwaai ook niet alleen de scepter. Als klant bent u koning bij Incassoplein. Om u als klant tevreden te stellen, hanteer ik 2 incassostrategieën: de aanpak met harde hand of de aanpak met witte handschoentjes. U kiest de strategie. Ik voer haar alleen maar uit. 

De aanhouder wint

De strategie met de witte handschoentjes is gebaseerd op het gezegde ‘de aanhouder wint’. Per telefoon en met herinneringen en aanmaningen probeer ik uw debiteur over de streep te trekken om een openstaande factuur alsnog te betalen. Blijft succes uit, dan ga ik soms op bedrijfsbezoek om een debiteur aan de tand te voelen. De ‘zachte aanpak’ is ideaal bij lagere, openstaande bedragen.

Vonnis als dwangmiddel

Het toverwoord bij de aanpak met harde hand is doortastendheid. Leveren een brief en een telefoontje geen resultaat op, dan start ik een gerechtelijke procedure om uw debiteur tot betalen te dwingen. Tot € 25.000,= kan dat zonder tussenkomst van een advocaat. Met het vonnis van de rechter in handen kan ik vervolgens beslag laten leggen. Bij bedrijven leg ik dan bijvoorbeeld beslag op hun bankrekening. Beslaglegging onder derden is ook mogelijk. Klanten of opdrachtgevers van uw debiteur maken een factuur dan rechtstreeks over aan Incassoplein. Bij hoge bedragen geniet deze aanpak de voorkeur. 


Incasseren met harde hand of met fluwelen witte handschoentjes?
Getagd op:

2 gedachten over “Incasseren met harde hand of met fluwelen witte handschoentjes?

 • Beste,
  Ik lees uw artikel over onderdeel “aanpak met harde hand”.
  Deze procedure heb ik ook gevolgd en de zaak komt dan op de rol zoals dat heet.
  Ik heb me enorm geërgerd aan de traagheid van de firma rechtspraak.
  Elke rolzitting mag de gedaagde zonder opgaaf van reden uitstel vragen wat hij dan ook krijgt toegewezen. Intussen zijn we drie maanden verder en voordat ik beslag kan laten leggen via een vonnis is ie failliet.
  Hoezo snelheid er in?
  Rechtspraak moet deze verweren zonder argument niet accepteren.
  Wat vind u?

 • Beste Wim,
  Er zijn verschillende mogelijkheden om de snelheid er toch enigszins in te houden. Neemt niet weg dat wij vaak afhankelijk zijn van derden. Inderdaad is de Rechterlijke Macht soms wat traag. Door er ook bij hen “bovenop te zitten” kun je het tempo enigszins beïnvloeden. Het blijft echter een feit dat gerechtelijke procedures lang kunnen duren. 3 tot 6 maanden is zeker geen uitzondering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.