Incasseren met harde hand of met fluwelen witte handschoentjes?

Incasseren van openstaande facturenEr zijn veel hardnekkige misverstanden over incasso. Het blijft lastig opboksen tegen al die vooroordelen over mijn vak. Ook ik heb regelmatig last van excessen die bij het innen van vorderingen voorkomen. Denk aan intimidatie en bedreiging met honkbalknuppels of schelden en dreigende taal uitslaan. Als ik tekst en uitleg geef over een incassostrategie met harde hand komen deze beelden al snel bovendrijven. Zonde, want incasseren met harde hand heeft niks met geweld of agressie te maken.

Keuze uit 2 incassostrategieën

De afgelopen 6 jaar heeft Incassoplein een koninkrijk met trouwe onderdanen opgebouwd. Om openstaande rekeningen te incasseren, gebruik ik bij voorkeur mijn gezonde verstand. Zowel bij incasso als bij debiteurenbeheer streef ik naar lange-termijnrelaties. Ik zwaai dus niet met honkbalknuppels. Dat is funest voor mijn imago. Ik zwaai ook niet alleen de scepter. Als klant bent u koning bij Incassoplein. Om u als klant tevreden te stellen, hanteer ik 2 incassostrategieën: de aanpak met harde hand of de aanpak met witte handschoentjes. U kiest de strategie. Ik voer haar alleen maar uit. 

De aanhouder wint

De strategie met de witte handschoentjes is gebaseerd op het gezegde ‘de aanhouder wint’. Per telefoon en met herinneringen en aanmaningen probeer ik uw debiteur over de streep te trekken om een openstaande factuur alsnog te betalen. Blijft succes uit, dan ga ik soms op bedrijfsbezoek om een debiteur aan de tand te voelen. De ‘zachte aanpak’ is ideaal bij lagere, openstaande bedragen.

Vonnis als dwangmiddel

Het toverwoord bij de aanpak met harde hand is doortastendheid. Leveren een brief en een telefoontje geen resultaat op, dan start ik een gerechtelijke procedure om uw debiteur tot betalen te dwingen. Tot € 25.000,= kan dat zonder tussenkomst van een advocaat. Met het vonnis van de rechter in handen kan ik vervolgens beslag laten leggen. Bij bedrijven leg ik dan bijvoorbeeld beslag op hun bankrekening. Beslaglegging onder derden is ook mogelijk. Klanten of opdrachtgevers van uw debiteur maken een factuur dan rechtstreeks over aan Incassoplein. Bij hoge bedragen geniet deze aanpak de voorkeur. 


Bekijk al mijn blogs

Praktische tips voor debiteurenbeheer

Vorige week liep ik een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen het lijf. Bij een tankstation aan de A2 kruisten onze wegen elkaar bij het koffie-apparaat. Terwijl we lurkten aan een plastic bekertje cappuccino bleek al snel dat Harry – laat ik mijn klasgenoot...

Wanbetalers voorkómen? Speel niet met vuur

Bij sommige ondernemers heb je het gevoel dat ze ‘gaan als de brandweer’.  Ze ogen succesvol, ze vertellen successtory’s en ze willen graag dat jij deelt in hun succes. De buitenkant zegt niet alles over de binnenkant. Dat weet ik. Soms is het verstandig om op je...

Stront aan de knikker? Laat notoire wanbetalers een poepje ruiken

Notoire wanbetalers vertonen asociaal gedrag. Bij mij in de wijk woont Kees, een man die fatsoensnormen aan zijn laars lap. Hij gooit lege bierblikjes in de struiken, maakt lawaai met zijn opgevoerde Tomos en hij laat zijn buldog uit in het speeltuintje aan het eind...

Stinkende incassozaak? Rechercheur Bijleveld lost het op!

Soms begint een incassozaak met een onverwachte ontmoeting. Vorige week liep ik tijdens een wandeling op Strijp-S Herman tegen het lijf: een oude bekende. ‘Maarten’, zei hij resoluut. ‘Je moet me helpen.’ Ik nodigde hem uit om samen een kop koffie te drinken. 5...

Een zakelijke betalingsafspraak moet je binnen 30 dagen nakomen

Regelmatig koop ik mijn groente en fruit op de Woenselse Markt in Eindhoven. Het is heerlijk om een uurtje te vertoeven op deze multiculturele markt en de unieke sfeer op te snuiven. Afgelopen zaterdag struinde ik weer met een boodschappentas tussen de kraampjes door....

Geef draaikonten en wanbetalers een schop onder hun kont

Blijven uw pogingen om een debiteur te laten betalen zonder resultaat? De kans bestaat dat u met een notoire wanbetaler te maken hebt.  Notoire wanbetalers treden graag op als gids tijdens de bekende route die loopt van het kastje naar de muur. Het is heel...

Incasso is geen circuskunstje. Of toch wel?

Mijn eerste bezoek aan het circus staat in mijn geheugen gegrift. Met blozende wangetjes genoot ik op de eerste rij van een onvergetelijke ervaring. Ik kwam ogen en oren te kort om alle circusacts goed te bekijken: de twee clowns en het circusaapje die iedereen aan...

Kredietrapport is zo verfrissend als een ijsje

Als de mussen van de hitte van het dak vallen, is mijn drang naar verfrissing niet te stuiten. De eigenaar van mijn favoriete Italiaanse ijssalon wrijft in zijn handjes als de koperen ploert met zijn zonnestralen de lichtstad teistert. Bij een fervent ijsliefhebber...