Boekhouden en broek ophouden met incassoAfgelopen zaterdag stond ik bij de HEMA in de rij voor de kassa. Voor mij stonden enkele dames van middelbare leeftijd te kissebissen over de hoogte van de rekening en wie wat moest betalen. Een van de drie – een kordate tante met zilvergrijs, opgestoken haar – ergerde zich aan deze onenigheid in een openbare ruimte.  Ze verschuldigde zich bij de kassière, draaide zich om en tikte een van haar hartsvriendinnen op de vingers. ‘Ik heb nu niet voldoende geld in mijn beurs, maar als jij mij het geleende geld van vorige week teruggeeft, dan trakteer ik vandaag op koffie met appelgebak’.  De aangesproken dame mompelde een beetje, haalde een briefje van 50 euro uit haar portemonnee en gaf het aan de kordate tante. Probleem opgelost. Ik was blij dat ik mijn broodje Surinaamse kip kon afrekenen. En ik had inspiratie gekregen voor dit blog.

Aha-erlebnis tijdens het voorgerecht

Inspiratie ontstaat vaak op onverwachte momenten. Tijdens een wandeling met de hond, onder de douche, op de terugweg in de auto of … zoals nu in de wachtrij bij de kassa van de HEMA. Vorige week sprak ik de eigenaar van een administratiekantoor tijdens een netwerketentje. Terwijl ik tijdens het voorgerecht naar zijn verhaal luisterde, kreeg ik een soort Aha-Erlebnis. Je weet wel: je bent ergens en je krijgt ineens een nieuw inzicht. Dromerig staarde ik voor me uit. Waarom was ik niet eerder op dit geweldige idee gekomen? Een tafelgenoot maakte me wakker uit mijn dagdroom. ‘Maarten, Maarten’, zei ze. ‘Wat voor werk doe jij, wat is je zoekvraag en waar kunnen we je mee helpen?’

Pleister op de wonde

Ik pakte mijn blauwe pleisterdoosjes erbij en vertelde dat ik goed was in Eerste Hulp Bij Openstaande facturen. Mijn tafelgenoten toverden stuk voor stuk een glimlach rond hun mond. ‘Een openstaande rekening doet soms behoorlijk pijn’, gaf ik tekst en uitleg bij mijn gimmick. ‘Incasso is dan de pleister op de wonde. Heb je veel openstaande of onbetaalde rekeningen, dan kom ik graag pleisters plakken.’ Mijn buurman aan de rechterkant – de eigenaar van het administratiekantoor – knikte instemmend. Hij speelde met het pleisterdoosje en zei resoluut: ‘Prima insteek, Maarten. We moeten binnenkort maar eens samen een kop koffie gaan drinken, want ik denk dat we elkaar prima aanvullen.’

Huiswerkopdracht

Aan het einde van het netwerketentje trokken we onze agenda’s en we maakten een afspraak. We gaven elkaar ook een huiswerkopdracht. ‘Denk eens na over de wijze waarop incasso en boekhouden elkaar kunnen versterken’, zei de boekhouder. ‘Ik ben ervan overtuigd dat onze disciplines elkaar niet hoeven te bijten.’ In de rij voor de kassa van de HEMA kreeg ik een opnieuw een spontane ingeving. Plotseling wist ik hoe incasso en boekhouden elkaar kunnen aanvullen en versterken. Het was een aanvulling op mijn dagdroom tijdens het netwerketentje. Ik zal je niet langer in spanning houden. De hoogste tijd om mijn idee met je te delen.

Betalingsmoraal    

Zoals je ongetwijfeld weet is liquiditeit voor bedrijven van levensbelang. Zonder werkkapitaal is het lastig om de zaak aan de gang te houden. Een administratiekantoor heeft als taak om te zorgen voor een sluitende begroting. Ze boeken en verwerken alle gegevens, zorgen voor debiteurenbeheer en controleren crediteurenbetalingen. Boekhouders weten dus precies welke posten veel te lang openstaan of welke debiteuren er een bedenkelijke betalingsmoraal op na houden. Tijdens het netwerketentje kreeg ik het idee om bij administratiekantoren te informeren hoe ze vorm en inhoud geven aan debiteurenbeheer. In de rijd voor de kassa van de HEMA zag ik nog helderder voor ogen hoe incasso en boekhouden elkaar kunnen versterken.

Voorkom kopzorgen

Bedrijven met veel openstaande of onbetaalde posten lopen een groot risico. Liquiditeitsproblemen zorgen voor slapeloze nachten of kopzorgen. Als ondernemer vraag je je af hoe je je broek moet ophouden als klanten of debiteuren niet op tijd betalen. Je boekhouder kan hierbij de vinger op de zere plek leggen. Incasso is dan de spreekwoordelijke pleister op de wonde. Hoe mooi zou het zijn als een boekhouder een incassospecialist in de arm neemt voor zijn klanten. Dat bijt elkaar heus niet. Als debiteuren sneller betalen of alsnog hun rekening overmaken, kan een boekhouder zijn werk ook beter doen. Mijn idee voor de samenwerking met administratiekantoren staat nu op papier. Binnenkort hoor je meer over de kracht van ‘boekhouden en broek ophouden met incasso’.

Boekhouden en broek ophouden met incasso

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.