Alles wat groeit en bloeit, heeft op zijn tijd water en zonlicht nodig. De juiste verzorging is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor kamerplanten, maar ook voor een bloeiende relatie met je debiteuren. Sommige debiteuren vragen meer aandacht dan andere. Vooral als ze het niet zo nauw nemen met betalingstermijnen. Een dag heeft maar 24 uur en een week slechts 7 dagen. Het is dus de kunst om die tijd en energie zorgvuldig te besteden. En het betaalgedrag van debiteuren op de voet te volgen.

Betaalmoraal en eerste indruk

Net als debiteuren zijn kamerplanten er in soorten en maten. Welke plant je voor het raam of op het dressoir zet, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De een zweert bij dahlia’s of fuchsia’s. De ander geeft de voorkeur aan een cactus. Als ondernemer kies je ook de klanten die bij je passen. Een goede eerste indruk zegt niet veel over het betaalgedrag van debiteuren. Sterker nog: als je alleen vertrouwt op iemands blauwe ogen of mooie woorden, kun je bedrogen uitkomen.

Debiteuren en tijdsinvestering

Een stekelige cactus ziet er op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk uit als een tropische kamerplant. Als het op verzorging aankomt, heeft zo’n cactus veel minder water nodig dan zijn tropische collega. In deze associatie is een debiteur die altijd keurig op tijd betaalt, vergelijkbaar met de cactus. Je hoeft hem niet achter zijn vodden aan te zitten. De tropische kamerplant daarentegen heeft bijna dagelijks water nodig om te overleven in je woonkamer. Slecht betalende debiteuren vragen ook die aandacht. Check dus regelmatig het betaalgedrag van debiteuren. 

Indeling debiteuren op basis van betaalgedrag

Bij goed debiteurenbeheer verdeel je je debiteuren in op basis van hun betaalgedrag. Aan de ‘cactussen’ onder je debiteuren hoef je weinig tot geen aandacht te besteden. Die geef je regelmatig een compliment. Ze vormen samen de ‘rots in de branding’ van je liquide middelen. Het is beter om je te focussen op de ‘tropische planten’ onder je debiteuren. Wees alert op hun betaalgedrag en onderneem direct actie als ze de betalingstermijn overschrijden.

Hulp nodig bij analyseren betaalgedrag van debiteuren?

Als ondernemer heb je maar 2 handen én een dag telt slechts 24 uur. Het is dus lastig om klanten de vereiste aandacht te geven. Vaak ontbreekt hiervoor de tijd, prioriteit of capaciteit. Met professioneel debiteurenbeheer neemt Incassoplein de zorg voor facturen versturen en nabellen graag uit handen. Gedragen klanten zich stekelig, dan is incasso een beproefd middel om betaling af te dwingen of een betalingsregeling af te spreken. Blijft de betaling uit, dan is een gerechtelijke incassoprocedure een logische stap. Incassoplein werkt hiervoor intensief samen met advocaten en gerechtsdeurwaarders. Interesse in samenwerken? Bel (040) 241 10 36 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.

Analyseer betaalgedrag van debiteuren grondig
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.