algemene voorwaardenAls ik in de auto stap en 20 kilometer zuidwaarts rijd, onderga ik soms een metamorfose. Als ik de grens met België passeer, weet ik dat ik in de ogen van onze  Zuiderburen een echte kaaskop ben. En dat is iedere keer weer een vreemde gewaarwording. Waarom wij Hollanders deze geuzennaam dragen, is me een raadsel. Nederland mag dan een echt kaasland zijn. Zelf zet ik mijn tanden liever in een Belgisch trappistenkaasje. Wat heeft zo’n kaasje met algemene voorwaarden te maken? Nog even geduld. Ik leg de overeenkomst in de derde en vierde alinea  uit.   

Smaakmaker

Op een Belgisch terras kreeg ik het pas geleden aan de stok met de ober. Onderwerp van gesprek was de bekende uitdrukking ‘mosterd  na de maaltijd’. Als voorgerecht koos  ik voor een houten plateautje met gedroogde hesp (ham). Als smaakmaker stond er een bakje grove mosterd op. Na het hoofdgerecht nam ik een kaasplankje. Omdat ik de grove mosterd  zo lekker vond, vroeg ik de ober om een extra bakje. Hij keek me aan alsof hij water zag branden en zei resoluut: ‘Echt iets voor een kaaskop om mosterd na de maaltijd te bestellen. Je kunt hier eten volgens onze voorwaarden en anders niet. ’ Daarna was het stil. De ober weigerde mij grove mosterd te serveren.   

Geen eenheidsworst

Beteuterd keek ik voor me uit. Was hier sprake van een onbewuste spraakverwarring? Of was ik het slachtoffer van een moedwillige communicatie-stoornis? Nog steeds weet ik het niet. Wat ik wel weet, is dat de Belgische ober de bokkenpruik opzette.  Ik had prinsheerlijk gegeten, maar ik voelde me geen Koning Klant.  Geloof me of niet: door het voorval moest ik denken aan de algemene voorwaarden die ondernemers hanteren. Ik heb al eens geschreven dat  Algemene voorwaarden geen eenheidsworst mogen zijn. Heb je dat artikel al gelezen?

Regels en tips algemene voorwaarden

Sommige ondernemers  serveren hun voorwaarden ook als mosterd na de maaltijd. Bij een zakelijke transactie is dat niet gebruikelijk. Vaak zijn ze niet van toepassing. Waarom? De klant kent de voorwaarden niet. Of hij heeft ze niet van toepassing verklaard. Om ervoor te zorgen dat het gebruik van algemene voorwaarden voortaan ‘kaasje’ is, zet ik de regels op een rij:

  • Overhandig de voorwaarden voordat de overeenkomst tot stand komt
  • De voorwaarden moeten van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst

Gebruik je algemene voorwaarden? Serveer ze dan als mosterd vóór de maaltijd. Stuur ze standaard aan je nieuwe klant toe, voordat hij zijn eerste bestelling plaatst. Of stuur ze als bijlage met een offerte mee. Als je deze regels consequent toepast, smaakt vrijwel elke samenwerking naar meer.


Algemene voorwaarden: serveer jij mosterd vóór of na de maaltijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.